HP en Compaq desktop pc's - Een bekabeld thuisnetwerk maken en bestanden delen (Windows Vista)

Dit document heeft betrekking op desktopcomputers met Windows Vista Basic, Premium of Ultimate.
Windows Vista biedt ondersteuning voor het aansluiten van meerdere desktopcomputers op een thuisnetwerk. Het aansluiten van meerdere desktopcomputers op een netwerk is een gemakkelijke manier om thuis bestanden te delen. In dit document staan instructies voor het maken en delen van mappen en bestanden in een bekabeld thuisnetwerk.
Stel een lokaal netwerk en het delen van bestanden in
Gebruik de stappen in dit gedeelte om een thuisnetwerk in te stellen met gebruik van standaard RJ-45-hardware en -kabels.
  opmerking:
Wanneer u stappen uitvoert in Windows, meld u dan aan als hoofdbeheerder. Normaal gezien is dit het eerste account dat werd gemaakt toen de computer voor het eerst werd ingeschakeld.
Stap 1: Voordat u begint
Bevestig dat u de volgende hardware hebt en volg deze stappen:
  • Verbreek de verbinding met het internet. Als u een DSL- of kabelmodem hebt, koppel deze dan los.
  • Schakel eventuele firewallsoftware uit. Firewallsoftware kan het instellen van een netwerk hinderen. U kunt de firewall weer inschakelen nadat het instellen van het netwerk is voltooid.
  • Netwerkinterfacekaart (NIC) of een netwerkpoort op het moederbord voor elke computer. HP en Compaq computers zijn klaar voor verbinding met een netwerk en hebben geïnstalleerde netwerkinterfacekaarten. Bevestig dat de computer een RJ-45-netwerkpoort aan de achterkant heeft.
    Afbeelding : Vorm van een RJ-45-aansluiting
    Afbeelding van een RJ-45-aansluiting
  • Netwerkhub (of router). U hebt mogelijk geen afzonderlijke netwerkhub nodig als uw huis is uitgerust met RJ-45-aansluitingen in de muur of als uw DSL- of kabelmodem RJ-45-poorten bevat (bepaalde modellen). Als u een netwerkhub nodig hebt, overleg dan met een netwerkspecialist in uw computerwinkel welke hub u het beste kunt gebruiken.
      opmerking:
    Een crossoverkabel kan worden gebruikt om twee computers zonder hub te verbinden. U kunt er echter maar twee computers mee verbinden en deze kabel kan niet worden verlengd.
  • Netwerkkabels voor elke computer.
Stap 2: Sluit de netwerkhardware en kabels aan
Doe het volgende om de netwerkhardware te installeren en de netwerkkabels aan te sluiten.
  1. Schakel de stroom in voor de netwerkhub of het andere netwerkapparaat. (Volg de instructies van de fabrikant).
  2. Sluit de computers aan op het netwerkapparaat. Als u een crossoverkabel gebruikt, sluit die kabel dan aan op de RJ45-netwerkpoorten op elke computer.
    Afbeelding : Voorbeeld van een mogelijke configuratie
    Afbeelding van netwerkconfiguratie
  3. Sluit de netsnoeren van de computer aan en schakel de computer in.
Stap 3: Schakel Netwerkdetectie en bestanden delen in
Schakel Netwerkdetectie en bestanden delen in op elke computer in het netwerk.
  opmerking:
Als u een account gebruikt zonder beheerdersrechten, vraagt Gebruikersaccountbeheer meerdere keren om toestemming om door te gaan.
  1. Klik op Start en selecteer Netwerk. Het venster Netwerk wordt geopend en het volgende bericht wordt weergegeven:
    Netwerkdetectie en bestanden delen is uitgeschakeld. Netwerkcomputers en -apparaten zijn niet zichtbaar. Klik om te wijzigen...
  2. Klik op het bericht. Er verschijnt een vervolgkeuzelijst.
    Selecteer Netwerkdetectie en bestanden delen inschakelen.
      opmerking:
    Netwerkdetectie en bestanden delen wordt elke keer dat de computer opnieuw opstart automatisch uitgeschakeld. U moet deze stap herhalen nadat Windows Vista start om toegang te krijgen tot de computers op het netwerk.
    Afbeelding : Instelling voor Netwerkdetectie
    Afbeelding van het venster Netwerk
  3. Het venster Netwerkdetectie en bestanden delen wordt weergegeven. Selecteer Nee, maak het netwerk waarmee ik ben verbonden een particulier netwerk.
    Afbeelding : Netwerkdetectie en bestanden delen
    Afbeelding van venster Netwerkdetectie en bestanden delen
    Computers die worden gevonden in het netwerk worden weergegeven. U kunt alleen de computers zien waarop netwerkdetectie en bestanden delen is ingeschakeld. In de volgende afbeelding kunt u zien dat op de computers DesktopA en DesktopB netwerkdetectie en bestanden delen is ingeschakeld en dat ze beide zijn verbonden met hetzelfde lokale netwerk.
    Afbeelding : Venster Netwerk
    Afbeelding van het venster Netwerk
  4. Als u het delen van een openbare map, printers delen en met wachtwoord beveiligd delen wilt instellen, klik dan op Netwerkcentrum.
      opmerking:
    Als u een account gebruikt zonder beheerdersrechten, vraagt Gebruikersaccountbeheer u meerdere keren toestemming om door te gaan.
    Het venster Netwerkcentrum wordt weergegeven.
    Afbeelding : Link naar Netwerkcentrum
    Afbeelding van venster Netwerk met de koppeling Netwerkcentrum
  5. Klik op de pijl omlaag om de instellingen te wijzigen.
    Afbeelding : Netwerkcentrum: Pijl omlaag
    Afbeelding van Netwerkcentrum
    Netwerkdetectie en Bestanden delen moeten altijd zijn ingeschakeld, anders kunnen computers elkaar niet vinden in het netwerk. Op dit tabblad kunt u de volgende opties selecteren:
    • Openbare mappen delen
      • Schakel delen in zodat iedereen die toegang heeft tot het netwerk bestanden kan openen.
      • Schakel delen in zodat iedereen die toegang heeft tot het netwerk bestanden kan openen, wijzigen en creëren.
      • Schakel delen uit.
    • Printers delen. Printers delen is alleen actief wanneer een printer wordt gedetecteerd.
      • Schakel delen in.
      • Schakel delen uit.
    • Met wachtwoord beveiligd delen. Gebruik met wachtwoord beveiligd delen wanneer u de toegang tot gedeelde mappen wilt beperken tot bepaalde personen.
      • Schakel met wachtwoord beveiligd delen in.
      • Schakel met wachtwoord beveiligd delen uit.
    • Media delen
      • Schakel media delen in.
      • Schakel media delen uit.
Stap 4: Schijven, mappen en bestanden delen
Doe het volgende om niet-openbare mappen te delen:
  1. Klik op de Vista Start-knop en selecteer Computer.
  2. Blader naar de map die u wilt delen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Delen.
  4. Het venster Bestanden delen verschijnt.
  5. Klik op de pijl omlaag en selecteer de gebruiker met wie u wilt delen en klik op Toevoegen.
      opmerking:
    U kunt meerdere keren door Gebruikersaccountbeheer worden gevraagd om toestemming om door te gaan. U moet deze vensters accepteren om de noodzakelijke wijzigingen te kunnen maken.
    Afbeelding : Het venster Bestanden delen waarin Lezerstoegang voor iedereen wordt aangegeven
    Afbeelding van het venster Bestanden delen
  6. Klik op de pijl omlaag onder Toestemmingsniveau om alleen-lezen in te stellen of om wijzigingen aan te brengen aan de gedeelde map.
  7. Klik op Delen en Gereed.
Stap 5: Het netwerk testen
Open het netwerkvenster in Windows Vista en blader door de gedeelde mappen op elke computer in het netwerk. Als u op de computer bestanden kunt lezen en openen van een externe computer, dan is de externe computer goed ingesteld. Blader vanaf elke computer in het netwerk naar elke beschikbare computer. Als u problemen ondervindt, doorloopt u deze stappen opnieuw om te controleren of alle instellingen correct zijn.
Als u niet zeker weet hoe u door gedeelde mappen moet bladeren of als u problemen ondervindt, raadpleegt u het gedeelte Gedeelde bestanden en directories openen.
Wanneer alle computers toegang hebben tot elke andere computer in het netwerk gaat u verder met de volgende stap.
Stap 6: Schakel internettoegang en firewalls in
Nadat u hebt gecontroleerd of u op uw thuisnetwerk bestanden kunt overbrengen, maakt u verbinding met internet en schakelt u de internetverbinding in voor computers met internettoegang.
  let op:
Zorg ervoor dat elke computer met internettoegang goed is beveiligd tegen internetdreigingen. De internetverbinding op elke computer moet minimaal beschermd zijn door middel van een firewall en Windows moet bijgewerkt zijn wat betreft de recentste essentiële updates van Microsoft Windows Update. Als er kwaadaardige software op één computer binnenkomt, kan deze zich snel verspreiden door het gehele netwerk.
Gedeelde bestanden en directories openen
Doe het volgende om gedeelde bestanden en directories te openen:
  1. Zorg ervoor dat netwerkdetectie en bestanden delen is ingeschakeld.
  2. Klik op Start en selecteer Netwerk.
    Het venster Netwerk wordt geopend en geeft computers met gedeelde mappen weer die worden gedetecteerd op lokale netwerken.
    Afbeelding : Computers op het netwerk met gedeelde mappen
  3. Dubbelklik op de computer waar u toegang toe wilt hebben.
    Als wachtwoordbeveiliging is ingeschakeld voor de gedeelde computer wordt het volgende venster weergegeven:
    Afbeelding : Prompt voor gebruikersnaam en wachtwoord
  4. Typ de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de account met toestemming om toegang te krijgen tot de gedeelde computer.
      opmerking:
    • Zorg ervoor dat u de juiste indeling gebruikt voor Computernaam\gebruikersnaam.
    • Zorg ervoor dat de soort account die u gebruikt is toegestaan op de computer waar u verbinding mee maakt.
Zie de volgende gedeeltes voor oplossingen voor mogelijke fouten bij het aanmelden:
Foutbericht: Aanmelden mislukt
Wanneer u toegang probeert te krijgen tot gedeelde bestanden of directories kan het volgende foutbericht worden weergegeven:
Afbeelding : Aanmelden mislukt
Deze fout kan de volgende oorzaken hebben:
  • De gebruikersaccount bestaat niet.
  • De account is al lokaal aangemeld.
    Account Gebruiker_1 is lokaal aangemeld op computer DesktopA en probeert toegang te krijgen tot DesktopA als Gebruiker_1 vanaf computer DesktopB.
      opmerking:
    Als een account niet al lokaal is aangemeld (Windows is open bij het aanmeldscherm), kunnen meerdere gebruikers de account tegelijkertijd gebruiken om de gedeelde bestanden te openen zonder dat er fouten optreden.
    Als niemand is aangemeld op computer DesktopA, kunnen Gebruiker_1, Gebruiker_2 en Gebruiker_3 tegelijkertijd toegang krijgen tot computer DesktopA vanaf elke computer in het netwerk.
Controleer het volgende om dit probleem op te lossen:
  • De gebruikersaccount bestaat op de computer.
  • De computernaam en de gebruikersnaam zijn juist gespeld.
  • De account/gebruikersnaam die u gebruikt voor aanmelding is nog niet in gebruik op de computer waar u toegang tot probeert te krijgen.
Foutbericht: \\<Computernaam> is niet toegankelijk
Wanneer u toegang probeert te krijgen tot gedeelde bestanden of directories kan het volgende foutbericht worden weergegeven:
Afbeelding : Computer is niet toegankelijk
Deze fout kan de volgende oorzaken hebben:
  • Wachtwoordbeveiliging is ingeschakeld en het gastaccount is ingeschakeld.
  • De gebruikersaccount heeft geen toestemming voor toegang tot de gedeelde computer. Dit komt gewoonlijk voor wanneer bepaalde rechten worden ingesteld op systemen met meerdere gedeelde mappen.
    In de volgende illustratie geeft computer DesktopA toestemming aan Gebruiker_1 voor toegang tot Gebruiker_1_Gedeelde_Map. Het foutbericht wordt weergegeven als Gebruiker_1 toegang probeert te krijgen tot een Gebruiker_2_Gedeelde_Map omdat Gebruiker_1 geen toestemming heeft voor toegang tot Gebruiker_2_Gedeelde_Map.
      opmerking:
    Windows Vista bestanden delen geeft alle gedeelde mappen weer, ook de mappen waar u geen toegang toe hebt.
    Afbeelding : Meerdere gedeelde bestanden
    Controleer het volgende om dit probleem op te lossen:
    • De gebruikersaccount heeft de juiste rechten om toegang te krijgen tot de computer.
    • De computernaam en de gebruikersnaam zijn juist gespeld.
    • Zorg ervoor dat de firewallsoftware op elke verbonden computer is ingesteld op het toestaan van toegang.