HP en Compaq desktop pc's - Windows opwaarderen met Windows Vista Anytime Upgrade

Wat u nodig hebt om te beginnen
U moet twee dingen doen om Windows Vista op te waarderen naar een andere versie van Windows Vista:
  • Zorg dat u over een Windows Anytime Upgrade-installatieschijf beschikt.
    Deze schijf was mogelijk inbegrepen bij de computer. Indien dit niet het geval is, kunt u de schijf in de winkel of online kopen. Tijdens het opwaarderen wordt er aangegeven wanneer u de schijf moet plaatsen.
  • De upgrade online kopen.
    Windows Anytime Upgrade brengt u automatisch bij de website. Klik op Start, Windows Anytime Upgrade en vervolgens op beginnen met het opwaardeerproces.
    Afbeelding : Windows Anytime Upgrade
    Windows Anytime Upgrade
Wat u moet weten voordat u Windows Anytime Upgrade gebruikt
Als u ervoor kiest om een upgrade uit te voeren naar een nieuwere versie van Windows, worden sommige oorspronkelijke instellingen en functies die waren inbegrepen met uw oorspronkelijke systeem verwijderd of vervangen. Hieronder vindt u enkele wijzigingen waar u van op de hoogte zou moeten zijn voordat u uw versie van Windows wijzigt:
  • Na het opwaarderen biedt HP nog steeds hardwareondersteuning onder voorwaarden van de garantieperiode, maar Microsoft ondersteunt de nieuwe versie van de Windows-software onder haar voorwaarden.
  • HP ondersteuningsartikelen zullen worden verwijderd van de toepassing Help en ondersteuning.
  • Koppelingen van HP Total Care Advisor naar HP artikelen in de toepassing Help en ondersteuning zullen niet meer werken.
  • Koppelingen naar aanbiedingen van HP partners zullen worden verwijderd van het Introductiecentrum.
  • Het logo van HP en ondersteuningsinformatie zal worden verwijderd van het venster systeemeigenschappen.
  • Het logo van HP zal worden verwijderd van het scherm Prestatie en hulpprogramma's.
  • De koppeling naar de HP TouchSmart-toepassing zal worden verwijderd van het startmenu. De toepassing zal nog wel toegankelijk zijn via een pictogram op het bureaublad (heeft alleen betrekking op producten van de IQ-serie).
  • Met een HP of Compaq systeemherstel zal uw systeem worden teruggezet op de originele fabrieksinstellingen. Het herstelde systeem zal niet de geüpgradede versie van Windows bevatten.
Naar welke edities kunt u opwaarderen?
U hebt de keuze uit een aantal verschillende upgrades, afhankelijk van wat u op dit moment hebt.
  • Als u Windows Vista Home Basic hebt, kunt u opwaarderen naar Windows Vista Home Premium of Windows Vista Ultimate.
  • Als u Windows Vista Business hebt, kunt u opwaarderen naar Windows Vista Ultimate.
Overzicht van edities van Windows Vista
Hieronder volgt een korte beschrijving van elke editie van Windows Vista:
  • Windows Vista Home Basic
    Windows Vista Basic is voor gebruikers met basisbehoeften op het gebied van de computer, zoals surfen op het internet, e-mail gebruiken en het creëren en bewerken van documenten. Vergeleken met eerdere versies van Windows, heeft Windows Vista Home Basic betere beveiligingsfuncties, het is gemakkelijker te installeren en gebruiken en het heeft nieuwe zoekprogramma's voor het vinden van bestanden en programma's.
  • Windows Vista Home Premium
    Windows Vista Premium is voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in meer geavanceerde digitale en mediatechnologie. Het wordt geleverd met de nieuwe Windows interface, Windows Aero, met zoekfuncties en organisatiehulpprogramma's voor verzamelingen van documenten, foto's, films, video's en muziek. Het is ook beter voor het communiceren met andere pc's en randapparaten. Met de Premium-editie kunt u dvd's maken en uw eigen high-definition films bewerken, tv-programma's opnemen en bekijken, waaronder HDTV, en heeft u toegang tot online entertainment. Het bevat Windows Tablet-en-Touch-technologie, zodat u met een digitale pen of uw vingertop kunt communiceren met uw tablet pc.
  • Windows Vista Business
    De editie Windows Vista Business is voor grote of kleine bedrijven. De Business-editie heeft effectieve beveiligingsfuncties en bescherming tegen virussen en malware. Het bevat een waarschuwing voor ophanden zijnde hardwareproblemen en een nieuwe technologie voor het maken van back-ups. De installatie van het besturingssysteem is gebaseerd op images waarbij de images niet hardware-afhankelijk zijn, waardoor de tijd voor beheer en updates wordt verminderd. Het bevat ook Windows Tablet-en-Touch-technologie, zodat u met een digitale pen of uw vingertop kunt communiceren met uw tablet pc.
  • Windows Vista Ultimate
    Windows Vista Ultimate is ontworpen als een zeer effectief systeem voor gebruikers die vanuit huis willen werken of die mobiel willen zijn, die verbinding willen maken met een bedrijfsnetwerk en die geavanceerde entertainment- en mediafuncties wensen. De Ultimate-editie heeft alle functies van de Windows Vista Home Premium-editie, gecombineerd met zeer effectieve bedrijfsbeveiliging en beheerhulpprogramma's.
Systeemvereisten
Sommige functies die worden aangeboden in de premium-edities van Windows Vista vereisen mogelijk geavanceerde of extra hardware. Ga voor informatie over systeemvereisten voor elke editie van Windows Vista naar Microsoft Windows Vista Upgrade (Engelstalig).
Klik op Start , Configuratiescherm, Systeem en onderhoud en vervolgens op Introductiecentrum om te bekijken welke versie van Windows Vista u op dit moment heeft.
De Windows-editie wordt bijna bovenaan het welkomstvenster weergegeven.
Als u wilt controleren of een bepaald hardwareapparaat of softwareprogramma compatibel is met Vista 32-bit of Vista 64-bit, gaat u naar het Windows Vista Compatibility Center (Engelstalig).
Opwaarderen naar een andere editie van Windows Vista
Volg de onderstaande procedure om op te waarderen naar een andere editie van Windows Vista.
  1. Maak een back-up van al uw bestanden (met inbegrip van muziek, foto's, video's, digitale licenties, e-mailarchieven) op een aparte bron (cd's, dvd's of een aparte vaste schijf).
  2. Creëer systeemherstelschijven voor uw computer als u dat niet al hebt gedaan.
  3. Open Windows Anytime Upgrade door op Start en vervolgens op Windows Anytime Upgrade te klikken.
    Het welkomstscherm wordt geopend.
    Afbeelding : Welkomstscherm van Windows Anytime Update
    Welkomstscherm van Windows Anytime Update
  4. Volg de instructies op elk scherm.
  5. Plaats de dvd Windows Anytime Upgrade in het dvd-station wanneer u hiertoe opdracht krijgt.
  6. Klik op Run setup.exe.
  7. Klik op Toestaan in het scherm Gebruikersaccountbeheer.
  8. Na een aantal minuten wordt het scherm Installeer Windows geopend.
    Afbeelding : Opties van het scherm Installeer Windows
    Opties van het scherm Installeer Windows
  9. U hebt drie keuzes voordat u begint met de installatie:
    • Controleer de compatibiliteit van uw computer online. Als u op deze optie klikt, wordt u naar de pagina Microsoft Windows Get Ready gestuurd waar u de Vista Upgrade Advisor kunt uitvoeren. Het hulpprogramma Advisor beoordeelt of uw computer klaar is voor de upgrade.
    • Lees meer over systeemvereisten, het maken van back-ups van uw gegevens en problemen die kunnen optreden bij de nieuwe versie.
    • Breng bestanden en instellingen over van een andere computer met het hulpprogramma Easy Transfer.
  10. Klik op Nu installeren.
    Na enkele minuten wordt er een updatescherm geopend.
  11. U kunt ervoor kiezen om online te gaan om de nieuwste updates te krijgen (zoals beveiligingsupdates en drivers). Klik op Volgende.
      opmerking:
    U hebt de productcode van uw computer nodig om de nieuwste updates te verkrijgen.
  12. Selecteer de Windows-editie waarnaar u wilt opwaarderen uit de Windows Vista-lijst.
  13. Plaats een vinkje in het selectievakje bij Ik accepteer de licentievoorwaarden en klik vervolgens op Volgende.
  14. Bij het volgende installatiescherm hebt u de keuze tussen twee soorten upgrades:
    • Upgrade - hiermee houdt u uw bestanden, instellingen en programma's intact en wordt er een back-up gemaakt van uw gegevens.
    • Aangepast (geavanceerd) - hiermee installeert u een "schone" kopie van Windows en worden uw gegevens gewist.
  15. Plaats een vinkje in het selectievakje bij Ik accepteer de licentievoorwaarden en klik vervolgens op Volgende.
    Dit deel van de update kan enkele uren in beslag nemen. De computer zal meerdere keren opnieuw opstarten. Gebruik de computer niet en raak het toetsenbord en de muis niet aan.
De Vista-update voltooien
Wanneer het eerste deel van de update is voltooid, wordt er een venster geopend met keuzes over het updaten van de beveiliging van uw systeem.
  1. Selecteer een optie in het venster van de beveiligingsupdate.
    Er wordt een venster met datum- en tijd-instellingen geopend.
  2. Bekijk of de instellingen voor datum en tijd juist zijn en klik op Volgende.
  3. Klik op Start in het venster Bedankt dat wordt geopend.
    Gebruik de muis en het toetsenbord niet. Een groene balk onderaan het scherm laat de vooruitgang zien. Windows start vervolgens opnieuw op met een nieuw scherm en het bericht Bezig met het voorbereiden van uw bureaublad. De nieuwe editie van Windows Vista wordt onderaan het scherm weergegeven.
    Een serie opstart- en beveiligingsvensters wordt geopend en gesloten. Na enkele minuten wordt het scherm Symantec LiveUpdate geopend.
  4. Klik op Volgende om beveiligingssoftware automatisch te updaten.
Na enkele minuten wordt het Windows Introductiecentrum geopend waarin de geüpdate editie van Windows Vista wordt weergegeven.