• Informatie

HP is zich bewust van de huidige kwetsbaarheden waarnaar verwezen wordt als "speculative execution side-channel attacks" en welke vele moderne processors (Intel, AMD en ARM) en besturingssystemen aantasten. HP zal bijgewerkte informatie verstrekken op deze ondersteuningssite, zodra die beschikbaar komt.

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook-pc's - Een harde schijf testen vanuit het BIOS

Dit document is van toepassing op HP en Compaq notebook-pc's die na 2003 zijn gefabriceerd.
De zelftest voor de harde schijf, die is ingebouwd in het BIOS van de meeste HP notebookcomputers die na 2003 zijn gefabriceerd, test de toestand van de harde schijf. Voer de zelftest voor de harde schijf uit in het BIOS als u foutmeldingen ziet over mogelijke problemen met de harde schijf. Voer de test regelmatig uit als deel van een regelmatig onderhoudsprogramma om potentiële problemen te identificeren voordat het problemen worden.
Voer een zelftest voor de harde schijf uit vanuit het BIOS
Veel computerproblemen hebben te maken met softwarefouten op de harde schijf. Het uitgebreide gedeelte van de HP Hard Drive Self Test (zelftest voor de harde schijf) repareert softwarefouten op de harde schijf, maar rapporteert de fouten niet. Nadat de test is voltooid, moet u de computer opnieuw opstarten om te bepalen of de test eventuele problemen heeft gerepareerd die u op uw computer ondervindt.
  1. Sluit de netadapter aan op de computer als deze nog niet is aangesloten.
  2. Schakel de computer uit en wacht 5 seconden.
  3. Druk op de Aan-uitknop om de computer te starten en druk vervolgens herhaaldelijk op de toets F10 om het Setup-menu van het BIOS te openen.
  4. Gebruik de Rechterpijl- en Linkerpijl-toets om door de menu-items te navigeren en naar de optie Zelftest van de primaire harde schijf te gaan. Afhankelijk van uw BIOS bevindt deze optie zich onder Diagnostisch hulpprogramma of Hulpprogramma's.
  5. Selecteer primaire zelftest voor de vaste schijf en druk vervolgens op Enter om de test te starten.
    Afbeelding : Voorbeeld van het venster Zelftest van de primaire harde schijf
     Het venster Schijftest, dat de voortgang van de test toont.
      opmerking:
    De precieze bewoording voor uw specifieke BIOS kan enigszins verschillen.
De zelftest voor de harde schijf voert een Snelle test uit, gevolgd door een Uitgebreide test. Tijdens iedere test verschijnt in het venster een statusbalk en een geschatte tijd voor voltooiing.
  • Als een test mislukt, moet u proberen belangrijke bestanden van de schijf op te slaan zolang de schijf nog steeds functioneel is. Als het nog steeds onder de garantie valt, neemt u contact op met HP om een vervangende schijf te krijgen.
  • Als alle tests slagen, is de harde schijf niet beschadigd. HP zal dan geen vervangende harde schijf bieden. Het potentiële probleem met de harde schijf is waarschijnlijk iets anders. Het uitvoeren van systeemherstel nadat een back-up is gemaakt van belangrijke bestanden zal waarschijnlijk de problemen oplossen.
Meerdere harde schijven testen
Sommige notebookmodellen hebben twee harde schijven en de zelftest zou op beide schijven moeten worden uitgevoerd. Start het notebook op in het BIOS Setup-hulpprogramma, zoals hierboven uitgelegd. Wanneer u de optie Zelftest voor de harde schijf selecteert, opent u ook het venster voor het selecteren van de schijf. Selecteer de optie Hard Drive of de Multi-Bay-testoptie. Nadat u de schijf hebt getest, kunt u de andere schijf selecteren en testen.
  opmerking:
De exacte bewoordingen die worden gebruikt voor de testopties kunnen van model tot model verschillen, maar de test evalueert de toestand van de harde schijf nauwkeurig.
Er is geen test van de harde schijf beschikbaar voor solid state harde schijven
De testprocessen van een harde schijf die worden beschreven in dit document kunnen niet op een solid state schijf worden uitgevoerd. Als uw computer een solid state harde schijf heeft en er een foutmelding met betrekking tot de harde schijf verschijnt. neemt u contact op met HP. Zie Informatie over de harde schijf weergeven voor informatie.
Harde-schijftest niet beschikbaar in oudere BIOS-versies
Als u de zelftest voor de harde schijf uitvoert op seriële ATA (SATA) harde schijven kan er een bericht worden weergegeven waarin wordt aangegeven dat de test niet wordt ondersteund of niet bestaat. Als een dergelijk bericht wordt weergegeven, stelt u vast of er een bijgewerkte versie van het BIOS beschikbaar is voor het notebook. Werk het BIOS bij en voer vervolgens de Zelftest voor de harde schijf uit. Zie Het BIOS updaten voor meer informatie.