HP notebook-pc's - Sommige softwaretoepassingen kunnen veroorzaken dat Windows traag opstart of traag functioneert

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met Windows 7 en Vista.
Sommige toepassingen installeren componenten in de opstartsequentie van Windows waardoor Windows traag opstart of traag functioneert. Sommige van deze toepassingen zijn slecht ontworpen en andere zijn ontworpen om te conflicteren met andere toepassingen of componenten van het Windows besturingssysteem. Voer een of meer van de volgende procedures uit om de toepassingen die een negatief effect hebben op de prestatie van de computer te identificeren en te verwijderen.
Verwijder alle kwaadaardige software met behulp van antivirussoftware
Kwaadaardige software bestaat uit virussen, trojanen, wormen, spyware en adware die zichzelf zonder uw medeweten op uw computer hebben geïnstalleerd. Dit soort softwarebestanden kunnen niet zo makkelijk worden verwijderd met de functie Software zoals bij reguliere toepassingen.
Zie Verwante koppelingen voor meer informatie over virussen, spyware en de antivirussoftware die op uw computer is geïnstalleerd.
Verwijder ongewenste opstarttoepassingen
Als Windows traag functioneert, voer dan enkele diagnostische tests uit met behulp van het hulpprogramma Systeemconfiguratie (MSCONFIG) om ongewenste programma's te identificeren en verwijderen. Voer de volgende stappen uit om Windows met de minimale hoeveelheid ingeschakelde componenten op te starten. Identificeer en verwijder vervolgens ongewenste programma's.
  1. Klik op Start.
  2. Typ het volgende in het zoekveld: msconfig en druk op Enter wanneer de optie in het menu verschijnt.
  3. Klik in het venster Systeemconfiguratie op het tabblad Opstarten.
  4. Maak een lijst van alle onderdelen die zijn aangevinkt als opstartonderdeel.
  5. Klik op het tabblad Algemeen en selecteer Selectief opstarten. Verwijder het vinkje bij Opstartonderdelen in het geheugen laden.
  6. Klik op Toepassen en laat de computer opnieuw opstarten. Windows Vista wordt opnieuw opgestart met alleen die programma's die worden uitgevoerd in de achtergrond die noodzakelijk zijn voor het functioneren van Windows Vista.
      opmerking:
    Als uw computer opnieuw wordt opgestart, kunt u dit document tijdelijk niet raadplegen. Het is misschien verstandig om dit document af te drukken voordat u doorgaat.
Test de normale computertoepassingen nadat de computer opnieuw is opgestart om te bepalen of de pc sneller en efficiënter functioneert.
  • Als een benodigde toepassing niet start, plaats dan een vinkje in het vakje naast de softwarenaam en ga door met de diagnostische tests.
  • Bekijk de toepassingen die niet werden opgestart en zorg ervoor dat deze voor programma's zijn die u op uw computer wilt hebben. U kunt deze programma's op elk willekeurig moment inschakelen door deze aan te vinken op het tabblad Opstarten zoals hierboven beschreven.
Hieronder vindt u een lijst van bekende door HP geteste toepassingen die niet verwijderd mogen worden uit de opstartlijst op een HP notebook pc. Alle andere toepassingen mogen worden verwijderd voor het testen van de prestatie door het vinkje bij de naam van de toepassing te verwijderen.
  • hpcmpmgr
  • HPWuSchd2
  • cpqset
  • ctfmon
  • ccApp
Als u tevreden bent over de prestatie, hoeft u geen extra diagnostische tests uit te voeren.
Verwijder toepassingen die u zelden gebruikt
U kunt de prestatie van uw notebook verbeteren door ongewenste en zelden gebruikte toepassingen te verwijderen. Volg de onderstaande stappen voor het verwijderen van ongewenste software om schijfruimte vrij te maken en voer standaard schijfhulpprogramma's uit om de toegangssnelheid tot de vaste schijf te verbeteren.
  1. Klik op Start, typ Verwijderen in het zoekveld in en selecteer vervolgens Een programma verwijderen in de lijst.
  2. Blader door de programma's, selecteer de naam van het ongewenste programma en klik op Installatie ongedaan maken of Verwijderen. Volg de aanwijzingen om het programma te verwijderen.
Start de computer op nadat u alle ongewenste programma's hebt verwijderd en volg de onderstaande stappen om onderhoud uit te voeren op de vaste schijf.
  1. Klik op Start, klik op Computer en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram van de vaste schijf (meestal (C:)).
  2. Selecteer Eigenschappen in het vervolgkeuzemenu en bekijk de informatie over het gebruik van de schijven op het tabblad Algemeen.
  3. Klik op het tabblad Hulpprogramma's en voer de volgende onderhoudsprogramma's uit:
    • Foutcontrole - De schijf wordt gecontroleerd op beschadigde bestanden en slechte sectoren.
    • Defragmentatie - Uw bestanden en programma's worden georganiseerd, zodat ze de ruimte op de vaste schijf efficiënter gebruiken.
    Zie Verwante koppelingen voor meer informatie over het gebruik van deze hulpprogramma's voor het verbeteren van de prestatie van uw computer.
Installeer het Windows besturingssysteem opnieuw
In laatste instantie, na dat u alle methodes in dit document hebt uitgevoerd en na het bekijken van de extra methodes die worden vermeld onder het kopje Verwante ondersteuning, kunt u besluiten om een back-up te maken van uw gegevens en Windows opnieuw te installeren.
  waarschuwing:
Persoonlijke gegevens en geïnstalleerde software op de notebook gaan verloren tijdens het opnieuw installeren van het besturingssysteem. HP raadt u aan een back-up te maken van alle persoonlijke gegevens voordat u begint.
Hiervoor hebt u de herstelschijven nodig die u kort na het in gebruik nemen van uw notebook pc zou moeten hebben gemaakt. Zie Verwante koppelingen voor meer informatie over het maken en gebruiken van herstelschijven met behulp van HP Recovery Manager.
Systeembronnen
Zie de video
voor meer informatie over het verbeteren van de prestaties in Windows.