HP en Compaq desktop pc's - Jumper-instellingen voor de installatie van vaste schijven en cd-, cd-rw- en dvd-stations

De volgende informatie helpt u bij het instellen van de noodzakelijke instellingen voor de kabelselectie op een vaste schijf of een optisch station. Elke instelling van de vaste schijf wordt door het BIOS van de computer gebruikt om het systeem te laten weten waar de vaste schijf zich bevindt en welke prioriteit deze heeft ten opzichte van de andere schijven. Voor de meeste vaste schijven en computers die na 2002 werden geproduceerd hoeven de jumper-instellingen van de vaste schijf waarschijnlijk niet te worden gewijzigd - dit geldt voor alle SATA-schijven.
Lees de rest van dit document om de jumper-instellingen van de vaste schijf te controleren of om de jumpers van de vaste schijf in te stellen.
opmerking:
Dit document bevat een procedure die bijzonder technisch van aard is. De persoon die deze procedures uitvoert, dient over voldoende praktijkervaring op het gebied van hardware en software te beschikken.
  waarschuwing:
De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat uw huid niet langs een metalen rand aan de binnenkant van de computer schuurt.
  let op:
Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die contact maakt met een geaard oppervlak.

Locatie van de jumper, IDE-connectors en lintkabels

De jumpers voor de vaste schijf/schijven en de cd/dvd-stations bevinden zich aan de achterzijde van de schijf/het station. De jumper is een kleine metalen schuif die wordt bedekt door een rechthoekig stukje plastic. Jumpers voor vaste schijven zijn ontworpen om over 2 metalen pinnen te schuiven en deze met elkaar te verbinden zodat er elektriciteit tussen kan stromen.
Voordat u de jumpers kunt gebruiken moet u de instelling van de vaste schijf weten voor elk paar pinnen.
Informatie over de pinnen is mogelijk rechtstreeks afgedrukt op het etiket van de vaste schijf, op het PCA-board van de vaste schijf onder de pinnen of geëtst in het omringende plastic of metaal vlakbij de pinnen. Sommige schijven maken gebruik van een standaardinstelling wanneer er geen jumper is bevestigd. De instellingen van de vaste schijf kunnen de volgende zijn, maar zijn hier niet toe beperkt:
  • MS, MA, DS, 0, of M = Master of Device 0. Het station is het tweede station dat wordt gebruikt op de kabel/het kanaal (verbonden met de eindconnector op een IDE-kabel).
  • SL, PK, 1, of S = Slave of Device 1. Het station is het tweede station dat wordt gebruikt op de kabel/het kanaal (verbonden met de middelste connector op een IDE-kabel).
  • CS, CSEL = Cable Select. De schijf kan automatisch worden ingesteld door een compatibel systeem.
Als u de namen van de vasteschijfinstellingen voor de pinnen niet kunt vinden, moet u de informatie van de fabrikant van de schijf raadplegen. Ga hiervoor naar de ondersteuningswebsite van de fabrikant van de schijf of raadpleeg beschikbare handleidingen die met de schijf werden geleverd toen u deze kocht.
De pinnen bevinden zich meestal op de achterkant van de schijf naast de connector voor de lintkabel. De schijf zou drie of vier paar pinnen moeten hebben voor het instellen van de schijf.
U moet de locatie en het type van elke beschikbare connector voor de kanalen op het moederbord weten. Schijven gebruiken twee hoofdtypen connectors:
  • IDE en SATA. Een IDE-lintkabel kan worden aangesloten op een primaire of secundaire IDE-connector op het moederbord. Elke IDE-kabel biedt ondersteuning voor maximaal twee vaste schijven die compatibel zijn met IDE.
  • Een SATA-kabel kan worden aangesloten op een SATA-connector. Elke kabel biedt ondersteuning voor één schijf. Over het algemeen is jumperconfiguratie niet nodig.
Beide connectors zijn op het moederbord van een label voorzien. Uw computer heeft mogelijk één of geen IDE-connectors en geen of veel SATA-connectors. De mogelijkheden voor het bevestigen van een vaste schijf aan uw computer worden beperkt door het aantal en het type IDE- en SATA-connectors op het moederbord. U kunt bijvoorbeeld niet 2 SATA-schijven aansluiten als er maar één SATA-connector beschikbaar is op het moederbord.
    Afbeelding : Voorbeeld van connectors op het moederbord voor schijven (uw computerconfiguratie kan anders zijn)
  1. IDE-connectors (primair en secundair)
  2. SATA-connectors 1 tot en met 4
Tenslotte kan het type kabel dat wordt gebruikt invloed hebben op de configuratie van uw schijven.
Voor SATA-schijven hoeft u alleen de SATA-kabel op de connector op het moederbord en de schijf aan te sluiten.
    Afbeelding : Voorbeeld van SATA-aansluitingen
  1. Netsnoeraansluiting
  2. SATA-kabel en connector (type 90 graden, het type connector kan variëren)
Voor IDE-schijven gebruikt u echter een IDE-lintkabel (40-draads standaard of 80-draads Ultra-IDE of EIDE). Deze lintkabel verbindt een vaste schijf of cd/dvd-station met het moederbord. Er kunnen maximaal twee apparaten op dezelfde lintkabel worden aangesloten als de kabel drie connectors heeft (één voor het moederbord en twee voor de achterkant van de schijven).
    Afbeelding : Bovenste IDE-kabelconnectors
  1. Slave-connector (midden)
  2. Master-connector (einde)
    Afbeelding : Voorbeeld van een IDE-aansluiting
  1. IDE-lintkabel en aansluiting
  2. Netsnoeraansluiting
Nu u de instelling van de vaste schijf, de connectors voor de kanalen en de kabelsoorten begrijpt, kunt u de jumperinstellingen voor de schijven controleren.

Jumperinstellingen voor 1 vaste schijf en 1 cd/dvd-station

opmerking:
Wanneer u een Western Digital harde schijf op één kabel gebruikt, moet deze mogelijk op "Single" worden ingesteld. Zie de documentatie over de harde schijf voor details.
  • Stel de jumper voor de vaste schijf in als CS of Single. Sluit de schijf aan via de Master-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de jumper voor het cd/dvd-station in als CS. Sluit het station aan via de Master-connector op de secondaire IDE-kabel.

Jumperinstellingen voor 2 vaste schijven en 1 cd/dvd-station

opmerking:
Als Master (MA) is geselecteerd bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat aan dezelfde kabel op Slave (SL) worden ingesteld. Als Cable Select (CS) wordt gebruikt bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat aan dezelfde kabel ook CS gebruiken.
  • Stel de eerste jumper voor de harde schijf in op Master (als alternatief kunt u Cable Select gebruiken, maar dan moet de tweede harde schijf op Cable Select worden ingesteld). Sluit de schijf aan via de Master-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de tweede jumper voor de harde schijf in op Slave (gebruik Cable Select als Cable Select werd ingesteld bij de eerste harde schijf). Sluit de schijf aan via de Slave-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de jumper voor het cd/dvd-station in als Cable Select. Sluit het station aan via de Master-connector op de secondaire IDE-kabel.

Jumperinstellingen voor 1 vaste schijf en 2 cd/dvd-stations

opmerking:
Wanneer u een Western Digital vaste schijf op één kabel gebruikt, moet deze mogelijk op "Single" worden ingesteld. Zie de documentatie over de vaste schijf voor details.
opmerking:
Als Master (MA) is geselecteerd bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat op dezelfde kabel op Slave (SL) worden ingesteld. Als Cable Select (CS) wordt gebruikt bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat op dezelfde kabel ook CS gebruiken.
  • Stel de jumper voor de vaste schijf in als Cable Select of Single. Sluit de schijf aan via de Master-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de eerste jumper voor het cd-dvd-station in op Master (als alternatief kunt u Cable Select gebruiken als u het tweede cd/dvd-station op Cable Select instelt). Sluit het station aan via de Master-connector op de secondaire IDE-kabel.
  • Stel de jumper voor het tweede cd/dvd-station in op Slave (gebruik Cable Select als Cable Select werd gebruikt voor het eerste cd/dvd-station). Sluit het station aan via de Slave-connector op de secondaire IDE-kabel.

Jumperinstellingen voor 2 vaste schijven en 2 cd/dvd-stations

opmerking:
Als Master (MA) is geselecteerd bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat op dezelfde kabel op Slave (SL) worden ingesteld. Als Cable Select (CS) wordt gebruikt bij het eerste apparaat, dan moet het tweede apparaat op dezelfde kabel ook CS gebruiken.
  • Stel de eerste jumper voor de harde schijf in op Master (Cable Select kan worden gebruikt als u de tweede harde schijf op Cable Select instelt). Sluit de schijf aan via de Master-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de tweede jumper voor de harde schijf in op Slave (gebruik Cable Select als Cable Select werd ingesteld bij de eerste harde schijf). Sluit de schijf aan via de Slave-connector op de primaire IDE-kabel.
  • Stel de eerste jumper voor het cd-dvd-station in op Master (als alternatief kunt u Cable Select gebruiken als u het tweede cd/dvd-station op Cable Select instelt). Sluit het station aan via de Master-connector op de secondaire IDE-kabel.
  • Stel de jumper voor het tweede cd/dvd-station in op Slave (gebruik Cable Select als Cable Select werd gebruikt voor het eerste cd/dvd-station). Sluit het station aan via de Slave-connector op de secondaire IDE-kabel.