• Informatie

HP en Compaq desktop-pc's - Fout: De CPU-ventilator werkt niet

Dit document is van toepassing op HP en Compaq desktopcomputers.
Een van de volgende fouten verschijnt of gelijksoortige fouten verschijnen wanneer de computer wordt ingeschakeld:
De CPU-ventilator werkt niet. Druk op F2 om verder te gaan met het opstarten. Zo niet, dan zal de computer binnen vijf seconden uitschakelen. Laat het systeem onmiddellijk nakijken.
of
"FOUT: De ventilator van de processor is defect. De pc wordt over een paar seconden automatisch uitgeschakeld. Voer onmiddellijk onderhoudswerkzaamheden aan de pc uit om schade aan de pc te voorkomen."
Gebruik een van de volgende secties, afhankelijk van wanneer de fout optreedt:

De fout treedt op wanneer de pc wordt opgestart of de fout treedt onverwachts op

Gebruik de onderstaande stappen om het probleem op te lossen:
  let op:
This product contains components that can be damaged by electrostatic discharge (ESD). To reduce the chance of ESD damage, work over a non-carpeted floor, use a static dissipative work surface (such as a conductive foam pad), and wear an ESD wrist strap connected to a grounded surface.
opmerking:
HP biedt basisondersteuning voor software die bij de computer wordt geleverd. Voor uitgebreide hulp bij de functies, raadpleegt u de helpsectie van de software of op de website van de softwareleverancier.
  1. Verwijder het zijpaneel van de pc en inspecteer de systeemconfiguratie van de ventilator als volgt:
    1. Ontkoppel alle kabels van de pc (schrijf de locatie van elke kabel op, zodat het makkelijker is om ze weer aan te sluiten).
    2. Verwijder de schroeven uit het zijpaneel. Er zijn meestal een of twee schroeven aan de achterkant van de linkerzijde.
    3. Schuif het paneel eraf om de binnenkant van de pc bloot te leggen.
  2. Bekijk de processor om te zien of deze een ventilator heeft of niet.
    Als uw pc geen CPU-ventilator heeft, ga dan door naar stap 6.
  3. Controleer het volgende:
    • Zorg ervoor dat de stroomkabel van de ventilator goed is aangesloten op het moederbord.
    • Kijk of er voorwerpen zijn die de ventilator belemmeren.
    • Terwijl de stroom is uitgeschakeld en het netsnoer is losgekoppeld, draait u de ventilator voorzichtig met uw vingers om te controleren dat de ventilator niet vastzit. Als de bladen van de ventilator niet bewegen of moeilijk bewegen, moet u de ventilator vervangen.
  4. Laat het zijpaneel eraf, sluit het netsnoer aan en schakel de pc in.
      waarschuwing:
    Zorg ervoor dat er geen deeltjes in de computerbehuizing terechtkomen terwijl de computer is ingeschakeld. Voer deze stap niet uit als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
  5. Kijk in de computer om te controleren of de ventilator draait en geen geluid maakt.
    • Als de ventilator niet werkt of veel geluid maakt, moet de ventilator worden vervangen. Er bestaan mogelijk vervangingsinstructies voor de systeemventilator van uw computermodel. Als u instructies wilt zoeken, voert u de zoekopdracht "[modelnummer van de computer] ventilator vervangen" in.
    • Als de ventilator draait en geen geluid maakt, schakelt u de pc uit. U doet dit door de aan/uit-knop aan de voorkant van de pc 5 seconden lang ingedrukt te houden.
  6. Plaats het zijpaneel terug en sluit het toetsenbord, de muis en de monitor weer aan.
  7. Schakel de computer in.
    • Als uw computer in 2006 of later is gemaakt (Windows 7 of Vista), drukt u dan onmiddellijk op de F10-toets. U moet de toets mogelijk herhaaldelijk indrukken, ongeveer elke seconde, totdat het scherm van het BIOS set-up-hulpprogramma wordt geopend.
    • Als uw computer voor 2006 is gemaakt (Windows XP of eerdere versies), drukt u onmiddellijk op de F1-toets.
  8. Gebruik de pijlen naar links en rechts om het menu Geavanceerd te selecteren.
  9. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om Hardwaremonitor te selecteren en druk op Enter.
    Als het probleem niet is opgelost, moet de ventilator worden vervangen. Er bestaan mogelijk vervangingsinstructies voor de systeemventilator van uw computermodel. Als u instructies wilt zoeken, typt u het volgende in het veld Vraag of zoektermen boven aan deze pagina en drukt u vervolgens op Enter:
    [modelnummer van de computer] ventilator vervangen
  10. Selecteer CPU-ventilatorcontrole en druk op Enter.
  11. Gebruik de onderstaande lijst om de waarde van de CPU-ventilatorcontrole voor uw computerconfiguratie te bepalen:
    • Actieve warmteafvoer; de processor wordt gekoeld door de ventilator die er vlak boven is geplaatst.
      controle van de hardwareventilator voor de monitor/CPU = Ingeschakeld
    • Passieve warmteafvoer; de processor wordt gekoeld, maar de ventilator is er niet boven geplaatst.
      controle van de hardwareventilator voor de monitor/CPU = Uitgeschakeld
    • Ventilatorleiding leidt naar een ventilator op of direct boven de ventilatorbladen van de processor.
      controle van de hardwareventilator voor de monitor en het systeem = Ingeschakeld
    • Ventilatorleiding zonder ventilator
      controle van de hardwareventilator voor de monitor en het systeem = Uitgeschakeld
  12. Als de waarde anders is dan de waarde die op dat moment is ingesteld, wijzig de waarde dan als volgt:
    1. Selecteer CPU-ventilatorcontrole en druk op Enter.
    2. Selecteer de correcte waarde (Ingeschakeld of Uitgeschakeld) en druk op Enter.
  13. Sla de instellingen op en sluit af. De computer wordt opnieuw opgestart.
Als het probleem niet is opgelost, moet de ventilator worden vervangen. Er bestaan mogelijk vervangingsinstructies voor de systeemventilator van uw computermodel. Als u instructies wilt zoeken, typt u het volgende in het veld Vraag of zoektermen boven aan deze pagina en drukt u vervolgens op Enter:
[modelnummer van de computer] ventilator vervangen

De fout treedt onmiddellijk op na het installeren van een BIOS-update

Als het probleem met de ventilator meteen na het downloaden en installeren van een BIOS-update optreedt, gebruik dan de volgende stappen om een geüpdate BIOS van HP te downloaden en installeren:
  let op:
Voer deze stappen niet uit als de processorventilator niet goed werkt (niet draait of ongebruikelijk veel geluid maakt). Hierdoor kan de centrale processoreenheid beschadigd raken door hitte.
  1. Schakel de computer in.
    • Als uw computer in 2006 of later is gemaakt (Windows 7 of Vista), drukt u dan onmiddellijk op de F10-toets. U moet de toets mogelijk herhaaldelijk indrukken, ongeveer elke seconde, totdat het scherm van het BIOS set-up-hulpprogramma wordt geopend.
    • Als uw computer voor 2006 is gemaakt (Windows XP of eerdere versies), drukt u onmiddellijk op de F1-toets.
  2. Gebruik de pijlen naar links en rechts om het menu Geavanceerd te selecteren.
  3. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om Hardware Monitor te selecteren en druk op Enter.
    opmerking:
    Als de opties Hardwaremonitor en CPU-ventilatorcontrole niet in het BIOS-menu worden weergegeven, dient u de BIOS-update van HP opnieuw te downloaden en te installeren. Raadpleeg voor meer informatie het HP ondersteuningsdocument Het BIOS updaten.
  4. Selecteer CPU-ventilatorcontrole en druk op Enter.
  5. Selecteer Uitschakelen en druk op Enter.
  6. Druk op de pijl omlaag om Systeemventilatorcontrole te selecteren en druk vervolgens op Enter.
  7. Selecteer Uitschakelen en druk op Enter.
  8. Sla de instellingen op en sluit af. De computer wordt opnieuw opgestart.
  9. Als het bureaublad van Windows verschijnt, dient u de BIOS-update van HP opnieuw te downloaden en te installeren. Raadpleeg voor meer informatie het HP ondersteuningsdocument Het BIOS updaten.