HP Support

hp-contact-secondary-navigation

Loading...

hp-share-print-widget

Loading...

hp-concentra-wrapper

Loading...

Hindra programvara från att läsas in vid start av Windows Vista

Detta dokument avser HP:s och Compaqs stationära datorer med Microsoft Windows Vista.
Många program i datorn öppnas automatiskt och syns inte när de är igång i Windows. Vissa av dessa program är nödvändiga och kan varken ändras eller tas bort. Vissa bör endast öppnas när de behövs. Andra kanske inte behövs alls. Vad som är gemensamt för alla program är att de tar upp processortid och utrymme i minnet. Det här dokumenten förklarar hur du kan avgöra vilka program som inte behövs och hur du förhindrar att de startas.
Avinstallera onödiga program
Att ta bort onödiga program förhindrar att de startar och frigör utrymme på hårddisken. Gör följande för att ta bort oönskade program:
  1. Klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen.
  2. Under Program, klicka på Avinstallera ett program.
  3. Undersök noga objekten som visas i fönstret Avinstallera eller ändra ett program. Posterna i listan är program som för närvarande är installerade på datorn.
  4. Markera de objekt i listan som du inte vill ha och klicka på knappen Avinstallera/Ändra.
     note:
    Ta inte bort objekt i listan som du är osäker på. I tabellen i slutet av detta dokument finns en lista över vanliga program som hjälper dig att lättare fastställa om ett objekt ska tas bort eller inte.
  5. När alla objekt har tagits bort, stäng alla öppna fönster och starta om datorn och gå vidare till nästa steg.
Förhindra att program läses in
I följande avsnitt beskrivs olika sätt att hindra programvaror från att öppnas automatiskt när Windows startar.
Använda ikoner i systemfältet för att hindra program från att startas
Alla de små ikonerna i systemfältet, bredvid klockan, representerar ett program som körs i bakgrunden. När du för muspekaren över de här ikonerna visas programmens namn eller funktion. Du kan öka systemets resurser och förhindra eventuella konflikter genom att minska antalet av dessa program som öppnas med Windows.
Figure : Ikoner i systemfältet
Vissa programvaror har en funktion som hindrar programmet från att öppnas med Windows. För att se om en programvara har en sådan funktion, gör följande:
  1. Dubbelklicka eller högerklicka på en ikon i systemfältet för att visa fler alternativ.
  2. Leta i menyerna efter alternativ eller markeringar som hindrar programvaran från att starta. Välj Öppna, Alternativ eller Inställningar och leta efter någonting som förknippas med start. Om du hittar en inställning som gör att programmet kan starta automatiskt när Windows startar, inaktivera den. Om det inte finns en sådan funktion, använd nästa avsnitt och tabellen längst ned på denna sida för att hindra programmet från att starta.
Ta bort ikoner från mappen Autostart
Vissa program öppnas via en genvägsikon i mappen Autostart (startikoner). Använd följande steg för att visa startikoner som är dolda och för att ta bort startikoner i mappen Autostart:
 note:
Programmet avinstalleras inte när dess ikon tas bort i mappen Autostart.
  1. Högerklicka på Start och klicka på Utforska. Utforskaren visas med mappen Startmeny markerad.
  2. Klicka på pilen bredvid Program för att öppna mappen Program.
  3. Klicka på Autostart.
    Genvägsikonerna visas i den högra rutan.
  4. Visa ikoner som är dolda genom att klicka på Start, Kontrollpanelen och därefter på Utseende och anpassning.
  5. Under Mappalternativ, klicka på Visa dolda filer och mappar.
    Fönstret Mappalternativ öppnas med fliken Visning aktiverad.
  6. Visa ikoner som är dolda genom att klicka på Visa dolda filer och mappar under Dolda filer och mappar och klicka på OK.
  7. I mappen Autostart, klicka på en ikon för ett oönskat program på höger sida i fönstret och dra den till ett tomt område på Windows skrivbord. Släpp musknappen för att släppa startikonen på skrivbordet.
  8. Fortsätt att dra och släppa oönskade startikoner tills alla oönskade startikoner finns på skrivbordet. Klicka på Ja i alla fönster som dyker med uppmaning om att bekräfta borttagning av en skrivskyddad fil.
  9. Stäng Utforskaren och starta om datorn så att ändringarna träder ikraft. Ta bort startikonerna som flyttades till skrivbordet, efter det att du kontrollerat att programmet fungerar korrekt.
    Om du upptäcker att ett specifikt program inte skulle ha tagits bort från mappen Autostart, dubbelklicka på menyalternativet Autostart så att fönstret Autostart öppnas och dra och släpp därefter startikonen från skrivbordet tillbaka till fönstret Autostart.
Använda Windows Defender för att hindra program från att startas
Vissa programvaror placerar inte en liten ikon i systemfältet när de är igång. Utför följande steg som ett alternativ till att hindra programvaror från att starta när Windows öppnas.
 caution:
Inaktivera endast de objekt som du vet är onödiga. Om du inaktiverar program som en enhet behöver kan följden bli att enheten slutar fungera. Du kan t.ex. förlora ljud, högre färg- och grafiklägen samt få systemfel när du försöker köra program.
  1. Klicka på Start , Kontrollpanelen, Säkerhet och därefter på Windows Defender.
  2. Klicka på Verktyg högst upp i fönstret.
    Figure : Windows Defender
    Bild på Windows Defender
  3. Klicka på Programutforskaren.
    Figure : Fönstret Verktyg och inställningar
    Bild på fönstret Verktyg och inställningar
    Fönstret Programutforskaren öppnas.
  4. I fältet Kategori, välj Autostartprogram.
    Figure : Programutforskaren
    Bild på Programutforskaren
  5. Markera de program i den vänstra panelen som du inte vill ska starta automatiskt när datorn startar.
    Välj inte några objekt du inte är säker på.
  6. Klicka på knappen Inaktivera.
    Om du är osäker på ett startobjekt, skriv ned namnet och sök efter information om det på Internet eller se tabellen i slutet av detta dokument. Du bör aldrig inaktivera eller ta bort en aktivitet eller ett program om du inte vet vad dess funktion är.
  7. I dialogrutan som frågar om du är säker på att du vill inaktivera programmet, klicka på Ja.
    De aktiviteter eller program som du valde i de föregående stegen kommer inte att laddas när Windows startas om.
  8. Du kan återaktivera programmet eller aktiviteten genom att följa stegen ovan, markera de program du vill återaktivera och klicka på Aktivera längst ned till höger i fönstret Programutforskaren.
     caution:
    Om Windows eller annan viktig programvara slutar fungera efter det att en bockmarkering tagits bort, starta Windows i Felsäkert läge och sätt tillbaka bockmarkeringen. För att starta Windows i Felsäkert läge, starta datorn och när den första skärmbilden dyker upp tryck på F8 upprepade gånger vid logotypskärmbilden och välj Säkert läge.
Inaktivera programmet HP TouchSmart
Objekt som börjar med HPTS eller HP TouchSmart hör till programmet HP TouchSmart. Se tabellen i slutet av detta dokument. Om du inte använder programmet HP TouchSmart, kan du förhindra att det öppnas och körs i bakgrunden genom att utföra följande steg:
  1. Öppna programvaran HP TouchSmart.
  2. Klicka på Anpassa.
  3. Klicka på TouchSmart-inställningar.
  4. Ta bort bockmarkeringarna från Autostart och Snabbstart.
  5. Klicka på OK och stäng TouchSmart-programmet.
Referens: Programvaror som startar automatiskt och vad de gör
Programvarorna i följande tabell är några av de vanligaste programmen som öppnas med Windows på HP:s och Compaqs stationära datorer. Den listar inte alla programvaror som kan bli inlästa i datorn. Om en programvara inte finns med i listan, skriv du ned dess namn och söker efter information om den på Internet.
 caution:
Ett namn i följande lista kan även vara ett namn på ett virus eller en trojan. Många virus och trojaner kopierar ett systemfilnamn så att intet ont anande personer tar bort en systemfil som hindrar Windows från att öppna. Använd antivirusprogram för programvara för borttagning för att söka efter och ta bort virus och trojaner. Förlita dig inte på denna lista för att fastställa om en fil är ett virus eller en trojan.
Startprogram
Filnamn
Vad programmet gör
America Online Instant Messenger
Aim
Förhindra från att starta om det inte används regelbundet. Öppna via menyn Program.
Andrea filters APO access service
AEADISRV.EXE
Används av SOUNDMax för mikrofonbehandling.
Tjänsten Apple Mobile Device
AppleMobileDeviceService.exe
Gör det möjligt för iTunes att kommunicera med Apple iPhone och Apple TV.
Bluetooth Headset Skype Proxy
BluetoothHeadsetProxy.exe
Tillåter att programvara ansluter till Bluetooth-hörlurar.
Bluetooth Stack COM Server
BTStackServer.exe
Används av datorn för att kommunicera med Bluetooth-enheter.
Bluetooth Support Server
btwdins.exe
Används av Bluetooth-enheter på din dator.
Bluetooth-program i systemfältet
BTTray.exe
Tillåter anslutning av trådlösa Bluetooth-enheter som datorer, telefoner, skrivare, hörlurar, högtalare och kameror.
Bonjour Service
mDNSResponder.exe
Stöder Bonjour-tjänsten som används av iTunes.
Status för Caps Lock | Num Lock | Scroll Lock
Keystatus.exe
Övervakar status för låstangenterna på tangentbordet.
Körtidsprocess för klientservern
csrss.exe
Används av Windows Vista operativsystem. Inaktivera inte.
CyberLink Media bibliotekstjänst
CLMLSvc.exe
Hanterar mediabiblioteken.
Programvaran CyberLink PowerCinema Resident
DVDAgent.exe
TSMAgent.exe
Används av HP Power Cinema.
Fönsterhanteraren för skrivbordet
dwm.exe
Används av Windows Vista till grafisk visning.
Snabbt användarbyte
FastUserSwitching.exe
Snabb växling mellan användarkonton utan att logga ut.
Kontrollpanelen HD-ljud
RtHDVCpl.exe
Ger högdefinitionsljud i datorn. Undvik ljudproblem genom att inte hindra programvaran från att starta.
Värdprocess för Windows-tjänster
svchost.exe
Windows-process som är värd till tjänster som behövs för att utföra olika funktioner.
HP Advisor
HPAdvisor.exe
Bidrar till att hålla datorn skyddad mot virus och skador.
Hewlett-Packard Company KBD EXE
kbd.exe
Hanterare för multimediatangentbord. Snabbvalstangenter fungerar inte om programmet är inaktiverat, men resten av tangentbordet fungerar.
HP Connections
HPCONN~1.exe
Tillhandahåller meddelanden, supportuppdateringar, tips och specialerbjudanden. Det är säkert att hindra den från att startas.
HP.CPC.TS
HPTSEnProxy.exe
Programvara TouchSmart. Ger tvåtrycksinformation till programvaran TouchSmart. Kan inaktiveras om HP TouchSmart inte används.
HP.CPC.TS.S
HPTSEnSrv.exe
Programvara TouchSmart. Ger tvåtrycksinformation till programvaran TouchSmart. Kan inaktiveras om HP TouchSmart inte används.
hp digital bildbearbetning - hp all-i-ett-serie
HPWuSchd2.exe
Gör att datorn automatiskt tar emot aviseringar om programuppdateringar från HP över Internet. Det är säkert att hindra den från att startas men det kan vara bra att ha den igång för att se till att datorn alltid har de senaste programvarorna och drivrutinerna.
HP MediaSmart
SmartMenu.exe
Används till att starta MediaSmart-applikationen från tangentbord och fjärrkontroller. Inaktivera inte det här programmet.
HPRun
hprun.exe
Öppnar HP Total Care Advisor. Hindra inte detta program från att starta om du vill att Advisor ska vara igång.
hpsysdrv
hpsysdrv.exe
Håller register över systemåterställningar. Det bör inte inaktiveras.
HP Total Care Advisor
HPAdvisor.exe
Bidrar till att hålla datorn skyddad mot virus och skador.
Tjänsten HP Tillståndskontroll
HPHC_Service.exe
Söker i din dator och meddelar om uppdateringar och maskin- och programvaruförhållanden som kan påverka prestanda.
HP TouchSmart Kalender
GCalService.exe
Programvaran TouchSmart Kalender där användaren kan lägga in påminnelser om händelser. Styr datorns påminnelse-LED. Kan inaktiveras om HP TouchSmart inte används.
HP TouchSmart Kalender och Anteckningar
HPTouchSmartSyncCalReminderApp.exe
Programvara för TouchSmart som arbetar tillsammans med GCalService och har åtkomst till användardata. Kan inaktiveras om HP TouchSmart inte används.
Server för anpassning av indata
InputPersonalization.exe
Används med surfplattor för igenkänning av handstil och omvandling till text.
Intel Common User Interface
igfxtray.exe
Krävs för grafikdrivrutiner. Inaktivera inte det här programmet.
Intel Common User Interface
hkcmd.exe
Krävs för grafikdrivrutiner. Inaktivera inte det här programmet.
Intel Common User Interface
igfxpers.exe
Krävs för grafikdrivrutiner. Inaktivera inte det här programmet.
Modul för iPod-tjänst
iPodService.exe
Programvaran iTunes, att använda om du har en iPod.
Modulen iTunes Helper
iTunesHelper.exe
Programvara för iTunes CD-bränning.
Java™ Platform SE Binary
jusched.exe
Söker efter Java-uppdateringar.
Detektion av batteristyrka i tangentbord och mus
HPKEYBOARD.EXE
Programvara till tangentbordet. Visar ett meddelande när batteriet börjar ta slut.
Process för lokala säkerhetsfunktioner
lsass.exe
Auktoriserar inloggade användare. Inaktivera inte det här programmet.
Lokal sessionshanterartjänst
lsm.exe
Hanterar anslutningar till terminalservern. Inaktivera inte det här programmet.
Microsoft Software Licensing Services
SLsvc.exe
Skyddar programvara mot upphovsrättsliga brott. Inaktivera inte de här programvarorna.
Inloggningsprogramvaran Userinit
userinit.exe
Används av Microsoft operativsystem till nätverksanslutningar och att starta Windows. Inaktivera inte det här programmet.
Indatakomponent för Microsoft Tablet PC
wisptis.exe
Programvara för indataenhet för Tablet PC.
Microsoft Windows Explorer,
eller Windows Explorer
explorer.exe
Operativsystemets användargränssnitt. Ger åtkomst till program och filer på datorn. Inaktivera inte det här programmet.
Indexerare för Microsoft Windows Search
SearchIndexer.exe
Indexerar filinnehåll och egenskaper för sökningar.
Sidpanelen i Microsoft Windows
sidebar.exe
Sidpanelen i Windows Vista. Det är det här programmet som möjliggör gadgets för skrivbordet. Om du inte vill använda några gadgets, stäng sidpanelen genom att högerklicka i dess område och välj Stäng sidpanelen.
NT:s kärna och system
system
Standardsystemräknare. Inaktivera inte det här programmet.
NVIDIA-kompatibel Windows 2000
NvStartup.dll
Behövs för optimal grafik.
Tjänst för drivrutinshjälp för NVIDIA
nvsvc.dll, nvsvc.exe
Behövs för optimal grafik.
NVIDIA-mediecentersbibliotek
NvMcTray.dll
Behövs för optimal grafik.
OSD
HWManager.exe
Styr skärmvisningen när ljudvolym och LCD-skärmens ljusstyrka justeras. Den här programvaran kan inte inaktiveras men den kan avinstalleras.
OsdMaestro huvudprogram
OSD64.exe
Ger ett gränssnitt för att konfigurera inställningarna för bildskärmen, på skärmen
OSD Form
OSDForm.exe
Används för visning på skärmen.
Tid i procent processorn som är inaktiv
SystemIdleProcess
Räknare som mäter inaktiv processortid vid en given tidpunkt.
Programvaran PictureMover
PictureMover.exe
Överför automatiskt bilder från digitalkameror eller minneskort som anslutits till datorn.
Övervakare för RAID-händelser
Iaanotif.exe
Beroende på hur du konfigurerar den kan datorns prestanda kan optimeras med hjälp av RAID-konfiguration. Med RAID kan du kan bl.a. partitionera och säkerhetskopiera data.
Tjänst- och styrenhetsprogram
services.exe
Tjänst- och styrenhetsprogrammet ansvarar för att starta, stoppa och interagera med systemtjänsterna. Inaktivera inte det här programmet.
SMax4PNP
Smax4pnp.exe
Används till analoga ljudenheter.
Ljudinställningar för SoundMAX
SoundMAX.exe
Installerar det grafiska användargränssnittet som styr ljudinställningarna. Inaktivera inte det här programmet.
Undersystem för utskriftshanteraren
spoolsv.exe
Windows utskrifthanterare till alla fax- och utskriftsjobb.
Symantec kärnkomponent
symlcsvc.exe
Det här är en antivirusprogramvara. Antivirusprogrammet bör inte inaktiveras förutom på datorer som är isolerade från programinmatning (inklusive Internet, ett nätverk, CD-skivor, minneskort etc.).
Symantec Security Technologies
ccApp.exe
Det här är en antivirusprogramvara. Antivirusprogrammet bör inte inaktiveras förutom på datorer som är isolerade från programinmatning (inklusive Internet, ett nätverk, CD-skivor, minneskort etc.).
Symantec Service Framework
ccSvcHst.exe
Visar antivirusprogrammets användargränssnitt.
Symantec Shared Component
osCheck.exe
Del av paketet med antivirusprogram. Antivirusprogrammet bör inte inaktiveras förutom på datorer som är isolerade från programinmatning (inklusive Internet, ett nätverk, CD-skivor, minneskort etc.).
SymCUW
SYMCUW.exe
Det här är en antivirusprogramvara. Antivirusprogrammet bör inte inaktiveras förutom på datorer som är isolerade från programinmatning (inklusive Internet, ett nätverk, CD-skivor, minneskort etc.).
Tillbehör till inmatningspanel för Tablet PC
tabtip.exe
Verktyg för anpassning av igenkänning av handstil till Tablet PC.
Hjälp till inmatningspanel för Tablet PC
tabtip32.exe
Styr skärmtangentbordet.
Motor för Schemaläggaren
taskeng.exe
Ansvarar för att köra vissa processer på förutbestämda tider.
Windows Ljudenhetsgrafisolering
audiodg.exe
Värd för Windows Vista ljudmotor.
Windows Defender
MSASCui.exe
Ett antispionprogram med realtidsskydd och infektionsavsökning och -borttagning.
Windows Driver Foundation
WUDFHost.exe
Del av Windows operativsystem
Windows-värdprocess (Rundll32)
rundll32.exe
Kommandorad för verktyg; kör dlls. Inaktivera inte det här programmet.
Windows inloggningsprogram
winlogon.exe
Ställer in föräldrakontroll på datorn.
Windows sessionshanterare
smss.exe
Sessionshanterare som startar, hanterar och tar bort användarsessioner. Inaktivera inte det här programmet.
Windows startapplikation
wininit.exe
Startar en del av Windows Vista kärntjänster i bakgrunden. Inaktivera inte det här programmet.
Windows Aktivitetshanterare
taskmgr.exe
Startar Aktivitetshanteraren. Inaktivera inte det här programmet.
WMI Provider Host
WmiPrvSE.exe
Windows Management Instrumentation används till att utveckla programvaror som övervakar datoraktiviteter.
Relaterad information
För mer information om program som startar automatiskt och vad de gör, se:
Uniblues webbplats Processbibliotek - ProcessLibrary.com (på engelska)

hp-online-communities

Actions
Loading...
Consumer Community

Consumer Community

Join the conversation! Find Solutions, ask questions, and share advice with other HP product owners. Visit now >

Enterprise Business Community

Enterprise Business Community

Join HP's community of business and IT professionals to help solve problems, exchange ideas, and learn best practices from your peers. Worldwide discussions in English. Visit now >

Contact HP

Contact HP

Let HP help you find the answer or identify a service location. Contact us >

Country: United States