hp-support-head-portlet

Actions
Loading...

HP Customer Support

hp-contact-secondary-navigation-portlet

Actions
Loading...

hp-share-print-widget-portlet

Actions
Loading...

hp-concentra-wrapper-portlet

Actions
Loading...

HP en Compaq desktop pc's - Een herstelconsole gebruiken om opstartproblemen op te lossen

Dit document is van toepassing op Microsoft(R) Windows XP Home en XP Pro.
Een herstelconsole biedt een opdrachregel waarmee u een aantal nuttige softwareprogramma's kunt openen. Het handige van deze softwareprogramma's is dat ze zonder Windows Verkenner kunnen worden gebruikt. Wanneer Windows XP dus niet werkt, kunt u nog steeds een herstelconsole openen en een van de softwareprogramma's met opdrachregel, zoals chkdsk, uitvoeren.
Op de vaste schijf van sommige HP en Compaq Windows XP computers staat een herstelconsole. Daarnaast is het op de meeste HP en Compaq computers mogelijk om de cd met herstelhulpprogramma's te maken.
U kunt de herstelconsole gebruiken om foutberichten op te lossen, om vaste schijven in partities te verdelen en te formatteren, en andere diagnostische en probleemoplossende taken uit te voeren. Dit document gaat specifiek over het gebruik van de herstelconsole in Windows XP om Windows opstartfouten, zoals hieronder, te verhelpen:
 • LSASS.exe
 • Unmountable Boot Volume
 • Windows Stop-fouten
 • NTLDR-fouten
 • MBR-fouten
 note:
Voordat u de stappen in dit document voor het oplossen van foutberichten gaat volgen, moet u eerst alle diskettes, geheugenkaarten of cd's/dvd's uit de stations halen voordat u de pc opnieuw opstart. Wanneer de foutberichten blijven verschijnen, gaat u verder met de stappen in dit document om de foutberichten te verhelpen.
Dit document wordt in drie delen onderverdeeld:
Info over de herstelconsole
Met de herstelconsole kunt u de stabiliteit op een systeem herstellen zonder dat u een destructief of niet-destructief systeemherstel hoeft uit te voeren. De herstelconsole werd ontwikkeld om bestandssystemen en problemen met het besturingssysteem te herstellen, zonder de persoonlijke data te vernietigen.
Aanvullende informatie over de herstelconsole
De herstelconsole kan NTFS, FAT en FAT32 volumes openen, zonder dat u de Windows grafische gebruikersinterface (het Windows bureaublad) hoeft te gebruiken. Dit betekent dat u op de vaste schijf kunt werken zonder 'extra' software om de vaste schijf te openen. Gebruik een herstelconsole om:
 • bestanden en mappen van het besturingssysteem te gebruiken, kopiëren, hernoemen of vervangen;
 • diensten of apparaatstuurprogramma's in- of uit te schakelen;
 • het bestandssysteem, de bootsector of de Master Boot Record (MBR) te herstellen;
 • partities op de stations te maken en formatteren.
Beperkingen van de herstelconsole
Als u de herstelconsole gebruikt kunt u uitsluitend de volgende mappen openen:
 • De rootmap
 • De map %SystemRoot% en submappen (op de plaats waar Windows is geïnstalleerd)
 • De map Cmdcons (deze map wordt gemaakt wanneer de herstelconsole lokaal werd geïnstalleerd)
 • Verwijderbare mediastations zoals cd-rom- of dvd-rom-stations
Wanneer u toegang probeert te krijgen tot een andere map, krijgt u de fout 'Toegang geweigerd'. U kunt ook geen bestanden van de vaste schijf naar een diskette kopiëren. U kunt bestanden kopiëren van een diskette, cd- of dvd-schijf naar de vaste schijf of van een vaste schijf naar een andere vaste schijf, maar niet naar de diskette.
De herstelconsole openen
Open een herstelconsole aan de hand van de volgende stappen:
 1. Doe het volgende al naargelang u een cd of de herstelconsole op de vaste schijf gebruikt:
  • Wanneer u een herstelconsole op de vaste schijf hebt staan, schakelt u de computer in en druk herhaaldelijk op de toets F8 nadat het eerste opstartscherm verschijnt. Gebruik de pijltoetsen en Enter-toets om Herstelconsole te selecteren.
    note:
   Als u een cd met een herstelhulpprogramma gebruikt, selecteer dan Microsoft Herstelconsole uitvoeren en volg de instructies op het scherm voor het openen van de herstelconsole.
   Als de optie Herstelconsole niet wordt weergegeven, kiest u Terug naar het menu met besturingssystemen om Herstelconsole te selecteren.
  • Wanneer u een cd-rom met een herstelconsole gebruikt, schakelt u de computer in en druk herhaaldelijk op de toets Esc om een scherm voor opstartapparatuur te openen. In het scherm met de opstartapparatuur selecteert u het station met de cd-rom. Wanneer het bericht Druk op een toets als u de computer vanaf cd-rom wilt opstarten verschijnt, drukt u op de toets Enter.
   De computer start vanaf de cd-rom en er verschijnt tijdelijk een zwart scherm met de melding De hardwareconfiguratie wordt gecontroleerd, gevolgd door een blauw Windows Setup-scherm. De herstelconsole laadt verder de benodigde bestanden (zie onderaan op het scherm). Zodra deze gereed is, verschijnt het Windows XP Home Edition-scherm.
  • Er zijn drie opties op het Windows XP Setup-scherm. Druk op de toets R om Druk op R als u een Windows XP-installatie wilt herstellen of repareren te selecteren.
 2. Het scherm verandert in een zwart scherm met het bericht Bij welke Windows-installatie wilt u zich aanmelden?.
 3. Voer het getal naast C:\WINDOWS (volume dat moet worden gerepareerd) in en druk op Enter.
  Er verschijnt een venster Beheerderswachtwoord.
   note:
  Als u de Herstelconsole of cd met herstelhulpprogramma gebruikt, kan de keuze voor het menu D:\WINDOWS of H:\WINDOWS zijn.
 4. Wanneer u geen beheerderswachtwoord hebt ingesteld, typt u niets en druk op de toets Enter.
  Wanneer u een Beheerderswachtwoord hebt, voert u het wachtwoord in en druk op Enter.
Het hulpprogramma Checkdisk gebruiken
Gebruik de volgende stappen om de herstelconsole te starten en gebruik chkdsk om de opstartproblemen op te lossen:
 1. Open een herstelconsole. Raadpleeg de bovenstaande sectie voor meer informatie over het openen van een herstelconsole: Herstelconsole openen.
 2. Bij de prompt C:\Windows> in de herstelconsole typt u chkdsk /r.
   note:
  Wanneer chkdsk /r niet vanaf de geselecteerde prompt kan worden gestart, typ dan chkdsk c: /r (er staat een spatie voor en na de c:). Als u een herstelconsole of cd met hulpprogramma's gebruikt, typt u chkdsk d: /r of chkdsk h: /r.
  Chkdsk start.
  De benodigde tijd hangt af van het formaat van de vaste schijf (deze controleert ongebruikte porties van de harde schijf) en de software die werd geïnstalleerd. Wanneer chkdsk /r is voltooid, toont het scherm het volume dat werd gecontroleerd en de toekenningseenheden. Wanneer er fouten worden gevonden, worden de resultaten weergegeven als CHKDSK gevonden en een of meer fouten op het volume opgelost. Dit is normaal.
 3. Typ EXIT en druk op Enter op het toetsenbord.
  De computer start opnieuw op.
 4. Als u de Herstelconsole vanaf een cd heeft gebruikt, druk dan terwijl de pc opnieuw opstart op de Eject-knop op het cd-station en wacht een aantal seconden tot de lade opengaat. Verwijder de herstelconsole uit het optische station.
Verwante ondersteuning
Microsoft-ondersteuningsartikel: De herstelconsole installeren en gebruiken in Windows XP (in het Engels).

hp-feedback-input-portlet

Actions
Loading...

hp-online-communities-portlet

Actions
Loading...

Ask the community!


Support Forum

Support Forum

Join the conversation! Find Solutions, ask questions, and share advice with other HP product owners. Visit now


hp-feedback-banner-portlet

Actions
Loading...

hp-country-locator-portlet

Actions
Loading...
Country: Flag United States

hp-detect-load-my-device-portlet

Actions
Loading...