Åtgärder
Läser in...

HP Kundsupport

hp-contact-secondary-navigation-portlet

Åtgärder
Läser in...

hp-share-print-widget-portlet

Åtgärder
Läser in...

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP-pc's - Beveiligd opstarten (Windows 8)

Dit document is van toepassing op pc's van HP en Compaq met Windows 8 en Beveiligd opstarten.
De configuratie Beveiligd opstarten is een nieuwe functie van de United Extensible Firmware Interface (UEFI) in BIOS 8, die een computer helpt om aanvallen en infectie door malware te weerstaan. In de productiefase van uw computer heeft de UEFI een lijst gemaakt met sleutels die vertrouwde hardware, firmware en de code voor het laden van het besturingssysteem herkent. Er is ook een lijst met sleutels ter herkenning van bekende schadelijke software gemaakt.
Wanneer Beveiligd opstarten is ingeschakeld, blokkeert de computer potentiële bedreigingen voordat deze de computer kunnen aanvallen of besmetten. De optie Beveiligd opstarten kan bijvoorbeeld beletten dat uw computer wordt opgestart vanaf illegaal gekopieerde cd's of dvd's die de computer kunnen beschadigen. De optie Beveiligd opstarten blokkeert geen geldige herstelschijven of Windows-schijven.
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om hardware (zoals oudere videokaarten) te gebruiken die Beveiligd opstarten niet herkent, of om op te starten vanaf een cd of dvd die niet wordt herkend. Als Beveiligd opstarten de hardware niet herkent, gebruikt Windows de hardware niet tijdens het opladen en kunt u problemen ondervinden bij het opstarten van de computer. Als Beveiligd opstarten een videokaart niet herkent, kan het scherm blanco blijven. Raadpleeg voor meer informatie het gedeelte over Problemen oplossen.
 obs!
Als uw computer is bijgewerkt naar Windows 8.1 en er wordt nu op het bureaublad een blijvend bericht weergegeven met de strekking dat SecureBoot niet juist geconfigureerd is, heeft Microsoft een downloadoplossing voor het verwijderen van dit bericht. Raadpleeg voor meer informatie Update verwijdert het watermerk 'Windows SecureBoot is niet correct geconfigureerd' in Windows 8.1 (Engelstalig) voor meer informatie.
Figur : SecureBoot-watermerk in Windows 8.1
SecureBoot-watermerk in Windows 8.1
Systeemvereisten Windows 8 voor het gebruik van Beveiligd opstarten
Alle HP- en Compaq-computers die met Windows 8 zijn uitgerust, kunnen Beveiligd opstarten gebruiken. Beveiligd opstarten is standaard op deze computers ingeschakeld. Als u op een computer met Windows 7 of ouder een upgrade uitvoert naar Windows 8, kunt u Beveiligd opstarten alleen gebruiken als er een AMI BIOS-versie 8 voor de computer beschikbaar is die compatibel is met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).
 obs!
Voor notebook-pc's van HP en Compaq die zijn uitgerust met Windows 7 of ouder, is mogelijk een BIOS-update beschikbaar waardoor Beveiligd opstarten gebruikt kan worden. Raadpleeg voor meer informatie Het BIOS bijwerken.
 obs!
Desktop-pc's van HP en Compaq die zijn uitgerust met Windows 7 of ouder, hebben geen BIOS-versie waarmee Beveiligd opstarten kan worden gebruikt en er komt ook geen versie beschikbaar voor deze computers.
Beveiligd opstarten gebruiken op oudere notebookcomputers met Windows 8
De meeste notebooks van HP gebruiken Insyde BIOS. Schakel beveiligd opstarten op uw notebook in of uit volgens de aanwijzingen in dit gedeelte.
Beveiligd opstarten inschakelen op een notebookcomputer in Windows 8
Beveiligd opstarten is standaard ingeschakeld op computers met Windows 8. Als Beveiligd opstarten is uitgeschakeld of als u een notebook-pc inschakelt waarop een upgrade naar Windows 8 is uitgevoerd, schakelt u deze als volgt in:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk op de aan/uit-knop om de computer te starten en druk vervolgens onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op Esc totdat het opstartmenu wordt geopend.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  3. Druk op F10 om BIOS Setup te openen.
  4. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  5. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Druk op Enter en gebruik de toets pijl-omlaag om de instelling te wijzigen in Ingeschakeld.
    Figur : Beveiligd opstarten: Ingeschakeld
    Beveiligd opstarten: Ingeschakeld
  6. Druk op Enter om de instellingen op te slaan.
  7. Met de toets pijl-links selecteert u het menu Bestand. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Wijzigingen opslaan en afsluiten. Druk op Enter en selecteer Ja.
  8. Het Setupprogramma van de computer wordt afgesloten en de computer start opnieuw op.
Beveiligd opstarten uitschakelen op notebookcomputers met Windows 8
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om nieuwe hardware te installeren of op te starten van een cd of dvd. Volg deze stappen om Beveiligd opstarten uit te schakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk op de aan/uit-knop om de computer te starten en druk onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op Esc totdat het opstartmenu wordt geopend.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  3. Druk op F10 om BIOS Setup te openen.
  4. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  5. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Druk op Enter en gebruik de toets pijl-omlaag om de instelling te wijzigen in Uitgeschakeld.
    Figur : Beveiligd opstarten: Uitgeschakeld
    Beveiligd opstarten: Uitgeschakeld
  6. Druk op Enter om de instellingen op te slaan.
  7. Met de toets pijl-links selecteert u het menu Bestand. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Wijzigingen opslaan en afsluiten. Druk op Enter en selecteer Ja.
  8. Het Setupprogramma van de computer wordt afgesloten en de computer start opnieuw op. Nadat de pc opnieuw is opgestart, verschijnt het scherm Gewijzigde opstartmodus besturingssysteem. Hier bevestigt u de gewijzigde opstartopties. Voer de code op het scherm in, druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen en ga door naar Windows.
Beveiligd opstarten gebruiken op nieuwere notebookcomputers met Windows 8 en Windows 8.1
De meeste notebooks van HP gebruiken Insyde BIOS. Gebruik de instructies in dit gedeelte om Beveiligd opstarten in of uit te schakelen op uw notebookcomputer met Windows 8 of Windows 8.1.
Beveiligd opstarten inschakelen op recente notebookcomputermodellen met Ondersteuning voor oudere items in Windows 8 en Windows 8.1
Beveiligd opstarten is standaard ingeschakeld op computers die zijn gefabriceerd met Windows 8 of Windows 8.1. Als Beveiligd opstarten is uitgeschakeld of als u een notebookcomputer inschakelt waarop een upgrade naar Windows 8 of Windows 8.1 is uitgevoerd, schakelt u Beveiligd opstarten als volgt in:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk op de aan/uit-knop om de computer te starten en druk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op Esc totdat het opstartmenu wordt geopend.
  3. Wanneer het opstartmenu wordt geopend, drukt u op F10 om BIOS Setup te openen.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  4. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  5. Gebruik toets pijl-omlaag om Ondersteuning voor oudere items te selecteren en druk op Enter; selecteer Uitgeschakeld als de optie is ingeschakeld en druk op Enter.
    Figur : Ondersteuning voor oudere items
    Afbeelding: Ondersteuning voor oudere items
  6. Gebruik de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag om Beveiligd opstarten te selecteren en druk op Enter. Gebruik vervolgens de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag om Ingeschakeld te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Beveiligd opstarten
    Afbeelding: Beveiligd opstarten
  7. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren, gebruik de toets pijl-links om Ja te selecteren en druk op Enter om Wijzigingen op te slaan en af te sluiten.
    De computer wordt automatisch opnieuw opgestart in Windows met Beveiligd opstarten ingeschakeld.
    Figur : Wijzigingen opslaan en afsluiten
    Afbeelding: Wijzigingen opslaan en afsluiten
Beveiligd opstarten uitschakelen op recente notebookcomputermodellen met Ondersteuning voor oudere items in Windows 8 en Windows 8.1
Misschien wilt u Beveiligd opstarten uitschakelen als u nieuwe hardware wilt installeren of wilt opstarten vanaf een extern opstartbare apparaat zoals een cd-, dvd- of USB-station.
Stap 1: Beveiligd opstarten uitschakelen en Legacy-opstarten inschakelen
Voer de volgende stappen uit om Beveiligd opstarten uit te schakelen en Ondersteuning voor oudere items in te schakelen:
  1. Schakel de computer volledig uit.
  2. Schakel de computer in door op de aan/uit-knop te drukken en druk onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op de toets Esc totdat het opstartmenu wordt geopend.
  3. Wanneer het opstartmenu wordt geopend, drukt u op F10 om BIOS Setup te selecteren.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  4. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  5. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Druk op Enter en gebruik de toets pijl-omlaag om de instelling te wijzigen in Uitgeschakeld en druk op Enter.
    Figur : Beveiligd opstarten
    Afbeelding: Beveiligd opstarten
  6. Gebruik de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag om Ondersteuning voor oudere items te selecteren en druk op Enter om de instelling te wijzigen in Inschakelen; druk nogmaals op Enter.
    Figur : Ondersteuning voor oudere items
    Afbeelding: Ondersteuning voor oudere items
  7. Gebruik de toetsen pijl-links en pijl-rechts om Ja te selecteren in het bevestigingsvenster en druk op Enter om Ondersteuning voor oudere items te schakelen.
    Figur : Bevestigingsvenster
  8. Gebruik de toets pijl-omlaag om een apparaat te selecteren in het menu Volgorde legacy-opstarten, en druk op F5 en F6 om het apparaat hoger of lager te plaatsen.
    Figur : Volgorde legacy-opstarten
    Afbeelding: Volgorde legacy-opstarten
  9. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren, gebruik de toets pijl-links om Ja te selecteren en druk op Enter om Wijzigingen op te slaan en af te sluiten.
  10. Zodra de computer opstart, wordt mogelijk een bericht weergegeven dat de opstartmodus is gewijzigd. Typ in dat geval de viercijferige code in het bericht en druk op Enter om de wijziging te bevestigen. Anders gaat u door met de volgende stap.
    Figur : Bericht over gewijzigde opstartmodus
     obs!
    Zorg ervoor dat u de code correct typt; er is geen tekstveld waarin u kunt zien wat u typt. Dit is te verwachten. Wanneer u de cijfers typt, wordt de code gelogd, ook al ziet u geen tekstveld.
    Windows 8 wordt gestart.
Stap 2: Het station als opstartapparaat selecteren
Als u de computer wilt opstarten vanaf een geldige opstartbare schijf of een USB-drive, zoals een HP terugzetschijf, gebruik dan het opstartmenu om het station als het opstartapparaat te selecteren.
  1. Schakel de computer volledig uit, wacht enkele seconden en schakel de computer weer in door op de aan/uit-knop te drukken. Druk vervolgens onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op Esc tot het opstartmenu wordt geopend.
  2. Als het opstartmenu wordt weergegeven, drukt u op F9 om de Opties voor opstartapparaat te openen.
  3. Wanneer het venster Opstartbeheer wordt geopend, gebruikt u de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag om een opstartapparaat te selecteren en drukt u op Enter om een optie te selecteren.
    Figur : Opties voor Opstartbeheer
  4. De computer start op vanaf het geselecteerde opstartapparaat.
  5. Voor informatie over het uitvoeren van een Systeemherstel vanaf een cd/dvd- of USB-drive in Windows 8 of 8.1 raadpleegt u het HP-ondersteuningsdocument: Een HP System Recovery uitvoeren (Windows 8).
Beveiligd opstarten gebruiken op een desktopcomputer met Windows 8
Het BIOS op een desktopcomputer verschilt van het BIOS op een notebook. Schakel beveiligd opstarten op uw desktopcomputer in of uit volgens de aanwijzingen in dit gedeelte.
Beveiligd opstarten inschakelen op een desktopcomputer met Windows 8
Beveiligd opstarten is standaard ingeschakeld op computers met Windows 8. Als beveiligd opstarten is uitgeschakeld, kunt u deze optie als volgt inschakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup wordt geopend.
  3. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts selecteert u het menu Beveiliging.
    Figur : Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
    Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
  4. Selecteer met de pijltoetsen omhoog en omlaag Configuratie Beveiligd opstarten en druk vervolgens op Enter.
  5. De waarschuwing Configuratie Beveiligd opstarten wordt weergegeven. Druk op F10 om verder te gaan.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  6. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts schakelt u Ondersteuning voor oudere items uit als dit is ingeschakeld.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  7. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts schakelt u de modus in.
  8. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  9. Druk opnieuw op F10, druk vervolgens tweemaal op Enter om de computer opnieuw op te starten met Beveiligd opstarten ingeschakeld.
    Figur : Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
    Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
Beveiligd opstarten uitschakelen op een desktopcomputer met Windows 8
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om nieuwe hardware te installeren of op te starten van een cd of dvd. Volg deze stappen om Beveiligd opstarten uit te schakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup wordt geopend.
  3. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts selecteert u het menu Beveiliging. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Configuratie Beveiligd opstarten. Druk op Enter.
    Figur : Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
    Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
  4. De waarschuwing Configuratie Beveiligd opstarten wordt weergegeven. Druk op F10 om verder te gaan.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  5. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts wijzigt u de instelling in Uitschakelen.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  6. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Ondersteuning voor oudere items. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts wijzigt u de instelling in Inschakelen.
  7. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  8. Druk opnieuw op F10 en druk tweemaal op Enter om de pc opnieuw op te starten.
    Figur : Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
    Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
  9. Zodra de pc opstart, verschijnt een bericht met de mededeling dat de opstartmodus is gewijzigd.
    Figur : Bericht over gewijzigde opstartmodus
    Bericht over gewijzigde opstartmodus
  10. Typ de viercijferige code die wordt getoond in het bericht en druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen.
     obs!
    Voor de code wordt geen tekstveld weergegeven. Dit is te verwachten. Wanneer u de cijfers typt, wordt de code gelogd, ook al ziet u geen tekstveld.
    Windows 8 wordt gestart.
Veelgestelde vragen over Beveiligd opstarten in Windows 8
Klik op elke vraag om het antwoord op een veelgestelde vraag over Beveiligd opstarten te vinden.
Problemen oplossen met Beveiligd opstarten in Windows 8
In onderstaande gedeelten vindt u informatie om problemen met Beveiligd opstarten op te lossen. Klik op ieder probleem om de oplossing ervan te zien.

hp-feedback-input-portlet

Åtgärder
Läser in...

hp-online-communities-portlet

Åtgärder
Läser in...

Fråga communityt!

Supportforum

Supportforum

Anslut till diskussionen! Hitta lösningar, ställ frågor och dela med dig av tips till andra ägare av HP produkter. Besök nu

hp-feedback-banner-portlet

Åtgärder
Läser in...

hp-country-locator-portlet

Åtgärder
Läser in...
Sverige

hp-detect-load-my-device-portlet

Åtgärder
Läser in...