HP Support

hp-contact-secondary-navigation

Åtgärder
Läser in...

Beveiligd opstarten (Windows 8)

Dit document is van toepassing op pc's van HP en Compaq met Windows 8 en Beveiligd opstarten.
De configuratie Beveiligd opstarten is een nieuwe functie van de United Extensible Firmware Interface (UEFI) in BIOS 8, die een computer helpt om aanvallen en infectie door malware te weerstaan. In de productiefase van uw computer heeft de UEFI een lijst gemaakt met sleutels die vertrouwde hardware, firmware en de code voor het laden van het besturingssysteem herkent. Er is ook een lijst met sleutels ter herkenning van bekende schadelijke software gemaakt.
Wanneer Beveiligd opstarten is ingeschakeld, blokkeert de computer potentiële bedreigingen voordat deze de computer kunnen aanvallen of besmetten. De optie Beveiligd opstarten kan bijvoorbeeld beletten dat uw computer wordt opgestart vanaf illegaal gekopieerde cd's of dvd's die de computer kunnen beschadigen. De optie Beveiligd opstarten blokkeert geen geldige herstelschijven Windows-schijven.
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om hardware (zoals oudere videokaarten) te gebruiken die Beveiligd opstarten niet herkent, of om op te starten vanaf een cd of dvd die niet wordt herkend. Als Beveiligd opstarten de hardware niet herkent, gebruikt Windows de hardware niet tijdens het opladen en kunt u problemen ondervinden bij het opstarten van de computer. Als Beveiligd opstarten een videokaart niet herkent, kan het scherm blanco blijven. Raadpleeg voor meer informatie het gedeelte over Problemen oplossen.
 obs!
Als uw computer is bijgewerkt naar Windows 8.1 en er wordt nu op het bureaublad een blijvend bericht weergegeven met de strekking dat SecureBoot niet juist geconfigureerd is, heeft Microsoft een download-oplossing voor het verwijderen van dit bericht. Raadpleeg voor meer informatie Update removes the Windows 8.1 SecureBoot isn't configured correctly watermark in Windows 8.1 (Engelstalig) voor meer informatie.
Figur : SecureBoot-watermerk in Windows 8.1
SecureBoot-watermerk in Windows 8.1
Systeemvereisten Windows 8 voor het gebruik van Beveiligd opstarten
Alle HP- en Compaq-computers die met Windows 8 zijn uitgerust, kunnen Beveiligd opstarten gebruiken. Beveiligd opstarten is standaard op deze computers ingeschakeld. Als u op een computer met Windows 7 of ouder een upgrade uitvoert naar Windows 8, kunt u Beveiligd opstarten alleen gebruiken als er een AMI BIOS-versie 8 voor de computer beschikbaar is die compatibel is met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).
 obs!
Voor notebook-pc's van HP en Compaq die zijn uitgerust met Windows 7 of ouder, is mogelijk een BIOS-update beschikbaar waardoor Beveiligd opstarten gebruikt kan worden. Raadpleeg voor meer informatie Het BIOS bijwerken.
 obs!
Desktop-pc's van HP en Compaq die zijn uitgerust met Windows 7 of ouder, hebben geen BIOS-versie waarmee Beveiligd opstarten kan worden gebruikt en er komt ook geen versie beschikbaar voor deze computers.
Beveiligd opstarten gebruiken op een notebook met Windows 8
De meeste notebooks van HP gebruiken Insyde BIOS. Schakel beveiligd opstarten op uw notebook in of uit volgens de aanwijzingen in dit gedeelte.
Beveiligd opstarten inschakelen op een notebookcomputer in Windows 8
Beveiligd opstarten is standaard ingeschakeld op computers met Windows 8. Als Beveiligd opstarten is uitgeschakeld of als u een notebook-pc inschakelt waarop een upgrade naar Windows 8 is uitgevoerd, schakelt u deze als volgt in:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op de toets Esc, totdat het menu Opstarten wordt geopend.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  3. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  4. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Druk op Enter. Met de toets pijl-omlaag wijzigt u de instelling in Ingeschakeld.
    Figur : Beveiligd opstarten: Ingeschakeld
    Beveiligd opstarten: Ingeschakeld
  5. Druk op Enter om de instellingen op te slaan.
  6. Met de toets pijl-links selecteert u het menu Bestand. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Wijzigingen opslaan en afsluiten. Druk op Enter en selecteer Ja.
  7. Het hulpprogramma Computer Setup van de pc wordt afgesloten en de pc start opnieuw op.
Beveiligd opstarten uitschakelen op notebookcomputers met Windows 8
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om nieuwe hardware te installeren of op te starten van een cd of dvd. Volg deze stappen om Beveiligd opstarten uit te schakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk herhaaldelijk, ongeveer elke seconde, op de toets Esc, totdat het menu Opstarten wordt geopend.
    Figur : Opstartmenu
    Opstartmenu
  3. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Figur : Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
    Optie Opstartopties in het venster Systeemconfiguratie
  4. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Druk op Enter. Met de toets pijl-omlaag wijzigt u de instelling in Ingeschakeld.
    Figur : Beveiligd opstarten: Uitgeschakeld
    Beveiligd opstarten: Uitgeschakeld
  5. Druk op Enter om de instellingen op te slaan.
  6. Met de toets pijl-links selecteert u het menu Bestand. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Wijzigingen opslaan en afsluiten. Druk op Enter en selecteer Ja.
  7. Het hulpprogramma Computer Setup van de pc wordt afgesloten en de pc start opnieuw op. Nadat de pc opnieuw is opgestart, verschijnt het scherm Gewijzigde opstartmodus besturingssysteem. Hier bevestigt u de gewijzigde opstartopties. Voer de code op het scherm in, druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen en ga door naar Windows.
Beveiligd opstarten gebruiken op een desktopcomputer met Windows 8
Het BIOS op een desktopcomputer verschilt van het BIOS op een notebook. Schakel beveiligd opstarten op uw desktopcomputer in of uit volgens de aanwijzingen in dit gedeelte.
Beveiligd opstarten inschakelen op een desktopcomputer met Windows 8
Beveiligd opstarten is standaard ingeschakeld op computers met Windows 8. Als beveiligd opstarten is uitgeschakeld, kunt u deze optie als volgt inschakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk (ongeveer elke seconde) op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup van de computer wordt geopend.
  3. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts selecteert u het menu Beveiliging.
    Figur : Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
    Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
  4. Selecteer met de pijltoetsen omhoog en omlaag Configuratie Beveiligd opstarten en druk vervolgens op Enter.
  5. De waarschuwing Configuratie Beveiligd opstarten wordt weergegeven. Druk op F10 om verder te gaan.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  6. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts schakelt u Legacy-ondersteuning uit als dit is ingeschakeld.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  7. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts schakelt u de modus in.
  8. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  9. Druk opnieuw op F10, druk vervolgens tweemaal op Enter om de computer opnieuw op te starten met Beveiligd opstarten ingeschakeld.
    Figur : Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
    Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
Beveiligd opstarten uitschakelen op een desktopcomputer met Windows 8
Wellicht moet u Beveiligd opstarten uitschakelen om nieuwe hardware te installeren of op te starten van een cd of dvd. Volg deze stappen om Beveiligd opstarten uit te schakelen:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk (ongeveer elke seconde) op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup van de computer wordt geopend.
  3. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts selecteert u het menu Beveiliging. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Configuratie Beveiligd opstarten. Druk op Enter.
    Figur : Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
    Optie configuratie Beveiligd opstarten in het venster Beveiliging
  4. De waarschuwing Configuratie Beveiligd opstarten wordt weergegeven. Druk op F10 om verder te gaan.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  5. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Beveiligd opstarten. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts wijzigt u de instelling in Uitschakelen.
    Figur : Venster configuratie Beveiligd opstarten
    Venster configuratie Beveiligd opstarten
  6. Met de toetsen pijl-omhoog en pijl-omlaag selecteert u Legacy-ondersteuning. Met de toetsen pijl-links en pijl-rechts wijzigt u de instelling in Inschakelen.
  7. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  8. Druk opnieuw op F10 en druk tweemaal op Enter om de pc opnieuw op te starten.
    Figur : Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
    Optie Wijzigingen opslaan en afsluiten
  9. Zodra de pc opstart, verschijnt een bericht met de mededeling dat de opstartmodus is gewijzigd.
    Figur : Bericht over gewijzigde opstartmodus
    Bericht over gewijzigde opstartmodus
  10. Typ de viercijferige code die wordt getoond in het bericht en druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen.
     obs!
    Voor de code wordt geen tekstveld weergegeven. Dit is te verwachten. Wanneer u de cijfers typt, wordt de code gelogd, ook al ziet u geen tekstveld.
    Windows 8 wordt gestart.
Veelgestelde vragen over Beveiligd opstarten in Windows 8
Klik op elke vraag om het antwoord op een veelgestelde vraag over Beveiligd opstarten te vinden.
Problemen oplossen met Beveiligd opstarten in Windows 8
In onderstaande gedeelten vindt u informatie om problemen met Beveiligd opstarten op te lossen. Klik op ieder probleem om de oplossing ervan te zien.
Konsumentnätverk

Konsumentnätverk

Anslut till diskussionen! Hitta lösningar, ställ frågor och dela med dig av tips till andra ägare av HP produkter. Besök nu >

Enterprise-nätverk

Enterprise-nätverk

Delta i HP:s forum för affärs- och IT-personal för att hjälpa till att lösa problem, utbyta idéer och lära av bästa praxis från proffs inom samma områden. Diskussionerna med deltagare från flera länder sker på engelska. Besök nu >

Contact HP

Kontakta HP

Låt HP hjälpa dig att hitta svaret eller ett serviceställe. Kontakta oss >

Land: Sverige