HP-datorer - Vanliga frågor om Linux (FAQ)

Det här dokumentet gäller HP-datorer.
Läs listan med vanliga frågor och svar för att hitta de vanligaste svaren.

Ubuntu One och Enkel inloggning

Tjänsterna Ubuntu One File Sync och One Music är inte längre är tillgängligt och är inte tillgängligt efter den 1 juni, 2014. En Ubuntu One-konto kan dock fortfarande skapas för enkel inloggning och Startfönster. För mer information, se webbsidan Ubuntu One-konto (på engelska). För att skapa ett konto, gå till webbsidan Ubuntu One-inloggning (på engelska).

Vad är Linux?

Linux är ett operativsystem med öppen källkod som bygger på Unix. Det distribueras via GNU General Public License.

Kan jag ändra mitt operativsystem från Linux till Windows?

Ja, om maskinvaran i datorn uppfyller minimumkraven för Windows. För att ta reda på om maskinvaran i din dator fungerar med Windows och uppfyller minimikraven för att installera Windows, gå till webbplatsen Microsoft Windows (på engelska).

Hur startar jag Windows med Linux?

Windows installeras inte tillsammans med Linux. Om du vill använda Microsoft Windows, måste det installeras separat.

Kan jag använda program som fungerar i Windows med Linux?

Windows går inte att köra i Linux utan extra emuleringsprogram. Om du vill använda programvara för Windows vill du troligen installera operativsystemet Windows på datorn. Se webbplatsen Microsoft Windows (på engelska) för mer information.

Var hittar jag drivrutiner och uppdateringar till operativsystemet för Linux/Windows?

Sök efter programvara och hämta drivrutiner på lämpliga webbplatser hos HP och om Linux:
  • Linux: HP tillhandahåller eventuellt inte drivrutiner, korrigeringsprogram eller uppgraderingar till Linux för HP Pavilion- och Presario-datorer. Men Linux open source community är gratis. Besök webbplatsen Linux Kernel Archives (på engelska) för programvara och information.
  • Skrivardrivrutiner för Linux: HP utvecklar och distribuerar en drivrutin med öppen källkod för Linux via den webbplats som stöder de flesta HP-skrivare, flerfunktions- och allt-i-ett-enheter. För mer information om den här drivrutinen och en hämtningslänk, se webbplatsen HP Linux Imaging and Printing (på engelska).
  • Novell SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED): Om du köpte en HP Notebook-dator med den här Linux-versionen och du vill fortsätta att använda SLED, är det viktigt att du registrerar datorn hos Novell för att hålla den uppdaterad. Du kan läsa mer på Hur du registrerar din HP-enhet (på engelska).
  • Windows: Om du installerar Windows XP eller en senare version ingår redan de flesta drivrutinerna som en del av Windows. HP tillhandahåller också drivrutiner och programvara för kvalificerade system på webbsidan HP-konsumentsupport:
    1. Skriv din dators modellnummer.
    2. Välj ett operativsystem.
    3. Sök efter uppdaterade drivrutiner och programvara.
    obs!
    Drivrutiner från HP tillhandahålls “i befintligt skick” utan garantier av något slag.

Hur installerar jag om Ubuntu?

Säkerhetskopiera om möjligt först alla dina personliga filer och data till en extern lagringsenhet. Sedan väljer du något av följande alternativ för att installera om Ubuntu:
  • Besök www.ubuntu.com (på engelska) för att hämta en avbildning av operativsystemet utan kostnad. Se webbplatsen Ominstallation av Ubuntu (på engelska) för mer information.
  • Om datorn levererades med Ubuntu och garantin fortfarande gäller, kontakta HP Support för att få en ominstallationsskiva.

Var hittar jag mer information om Linux?

Besök webbplatsen Linux Kernel Archives (på engelska) för allmän information om och uppdateringar för Linux.
Om du vill ha information om ett specifikt Linux-operativsystem, besök någon av följande webbplatser:

Var hittar jag teknisk support till min maskinvara på datorn?

HP tillhandahåller maskinvarusupport. Kontakta HP för mer information.