HP Support

Läser in...

HP:s bärbara datorer - Översikt över återställning eller ominstallation av operativsystemet

Dokumentet avser HP- och Compaq Notebook-datorer.
En systemåterställning kan vara nödvändig om operativsystemet eller hårddisken är skadade eller om datorn är infekterad av ett virus. När en återställning utförs tas alla program och filer på hårddisken bort, det ursprungliga operativsystemet installeras på nytt och en konfiguration av standardprogrammen görs. Detta dokument ger en översiktsinformation som skall hjälpa dig att utföra en systemåterställning.
Om du aldrig har utfört en systemåterställning och du vill se en lista på ofta ställda frågor, se FAQ om reparation och ominstallation av operativsystemet för mer information.
Förbereda en systemåterställning
Innan du utför en systemåterställning, kan du utföra ett antal processer som kan förhindra att du behöver köra en systemåterställning eller hjälper dig att bli säker på att din systemåterställning är framgångsrik. Titta på teman nedan och klicka på länkarna för att få detaljerad information och stegvisa instruktioner till varje tema.
Säkerhetskopiera viktiga filer
HP rekommenderar att du regelbundet säkerhetskopierar filer och sparar säkerhetskopiorna på en CD- eller DVD-skiva eller annat externt medium som förvaras på en annan fysisk plats, inte vid datorn. Schemalagda säkerhetskopieringar hjälper dig att återställa en del, om inte all, information om det skulle hända något med de ursprungliga filerna på datorn.
Gör en lista över viktig information som du inte kan ersätta lätt, så att du enkelt kan avgöra vilka filer du behöver spara. En sådan lista kan också användas som referens om du behöver hämta filerna igen. För mer information om hur du säkerhetskopierar dina viktiga filer, se Säkerhetskopiera dina filer (Windows 8), Säkerhetskopiera din filer (Windows 7), or Hur du säkerhetskopierar användarfiler (Windows Vista or XP).
Systemåterställningen kan förstöra alla filer på hårddisken. Om du inte har säkerhetskopierat dina filer innan du kör systemåterställningen, kommer Recovery Manager att uppmana dig att göra en säkerhetskopia av dina filer innan den utför några steg som skulle kunna radera några filer.
Problem med startprocessen
Om din datorn inte startar till Windows, kan det vara möjligt att lösa problemet utan att du utför en systemåterställning. Systemåterställningen är en destruktiv process där alla filer och program på datorn raderas. Det kommer att ta en eller flera timmar att återställa operativsystemet. Du måste också konfigurera den installerade maskinvaran och programvaran och ominstallera alla dina program och personliga filer. Hela processen kan ta flera timmar. Om du hittar problem med startprocessen och kan lösa dem i stället för att utföra en systemåterställning, sparar du tid.
De flesta startproblem orsakas av mindre problem som lätt kan rättas till. Innan du utför en systemåterställning, försök att ställa fast om du kan använda andra handlingar som kommer att rätta till problemet och som inte är destruktiva. Se Översikt om hur du felsöker problem när datorn inte startar korrekt för en lista på startsymtom med felsökningssteg.
Köra Windows Systemåterställning
Om ett problem plötsligt uppstår med datorn bör du först köra Windows Systemåterställning för att försöka lösa problemet innan du utför en fullständig återställning av systemet med HP Recovery Manager. Windows Systemåterställning är ett Microsoft-program och ska inte blandas ihop med HP Recovery Manager. Med Windows Systemåterställning återställs datorn till en tidigare vald återställningspunkt, vilket innebär att alla inställningar för operativsystemet återställs till de inställningar som gällde då återställningspunkten skapades. Du förlorar inga av dina personliga datafiler, till exempel e-post, dokument eller foton. För mer information om Windows Systemåterställning, se Använda Microsoft-Systemåterställning (Windows 8), Använda Microsoft-Systemåterställning (Windows 7), Använda Microsoft-Systemåterställning (Windows Vista)eller Använda Microsoft-Systemåterställning i Windows Me och XP.
Hitta återställningsskivor
Ett sätt att utföra en systemåterställning är att använda återställningsskivor. Innan 2006 har HP tillhandahållit CD-skivor med operativsystemet eller återställningsskivor för de flesta datorerna. Efter 2006 har HP konfigurerat dator med en Recovery Manager som gör att du kan återställa systemet från filer som finns lagrade på en partition på hårddisken. Recovery Manager gör det också möjligt för dig att skapa återställningsskivor som innehåller filer som är specifika för din dator. För de flesta modeller kan en ny återställningsskiva köpas från HP. Se HP:s supportdokument HP-datorer - Letar du efter återställningsskivor?
Utför en systemåterställning.
Att utföra en korrekt systemåterställning kräver att du använder det rätta återställningsverktyget för din dator och att du är försiktig för potentiella återställningsfel. Titta på teman nedan och klicka på länkarna för att få detaljerad information och stegvisa instruktioner till varje tema.
Välj en återställningsprocess
Proceduren att utföra en systemåterställning ser olika ut beroende på datormodell, tillverkningsdatum och beroende på det originella operativsystemet. Använd tabellen nedan för att identifiera din datormodell, tillverkningsdatum och det originella operativsystemet. Sedan klickar du på dokumentnamnet som listas i den högra kolumnen för att se detaljerad information och stegvisa instruktioner om hur du utför en systemåterställning.
Beskrivning av bärbar dator
Information om återställning
Bärbara HP- och Compaq-datorer som levereras med operativsystemet Windows 8.
Bärbara HP- och Compaq-datorer och minidatorer som levererats med operativsystemet Windows 7.
HP och Compaq-datorer genom att använda Microsoft återställningsfunktion för Windows 7 istället för en HP-lösning.
Presario, Pavilion och HP Compaq Business-datorer som levereras med operativsystemet Windows Vista.
HP och Compaq-datorer genom att använda Microsoft återställningsfunktion för Windows Vista istället för en HP-lösning.
HP och Compaq Mini med Windows XP genom att använda HP-lösningen.
HP och Compaq Mini med Windows XP genom att använda Roxios återställningsfunktion istället för HP-lösningen.
HP och Compaq Mini med Mobile Internet-miljö (MIE).
Presario, Pavilion och HP Compaq Business-datorer tillverkade och sålda under 2006 eller senare.
Presario och Pavilion-datorer tillverkade från 2001 och 2005.
och
Pavilion-datorer med XP-version med Windows Media Center, tillverkade från 2001 till 2005.
Compaq Presario-datorer som levererades med en Compaq återställnings-CD och tillverkades från 2001 till 2005.
Omnibook och vissa Pavilion-datorer tillverkade före 2001.
Lösa vanliga systemåterställningsfel
Det kan vara svårt att utföra en återställning. Den vanligaste orsaken till återställningsfel är att processen avbryts eller att datorns stängs av innan återställningen och konfigurationen är klar. För ytterligare problem med återställningen, se Systemåterställning misslyckas eller ett felmeddelande visas (Windows 7 eller Vista).
Slutföra en systemåterställning
När du har utfört en systemåterställning måste du installera om och uppdatera alla program och drivrutiner samt återupprätta Internetanslutningen. Använd skivor från tillverkarna för att installera dina program och gå sedan till tillverkarnas webbplatser för att hämta och installera alla uppdateringar. För mer information se Installera datorn efter en återställning (Windows 7), Installera datorn efter en återställning (Windows Vista), or Vad du skall göra efter en systemåterställning i Windows XP.

hp-feedback-input-portlet

Åtgärder
Läser in...

hp-online-communities-portlet

Åtgärder
Läser in...

Vill du felsöka på egen hand?

Konsumentnätverk

Konsumentnätverk

Anslut till diskussionen! Hitta lösningar, ställ frågor och dela med dig av tips till andra ägare av HP produkter. Besök nu >

Enterprise-nätverk

Enterprise-nätverk

Delta i HP:s forum för affärs- och IT-personal för att hjälpa till att lösa problem, utbyta idéer och lära av bästa praxis från proffs inom samma områden. Diskussionerna med deltagare från flera länder sker på engelska. Besök nu >

Läser in...
Land: Sverige