HP Klantondersteuning

Bezig met laden...

HP pc's - Veilige modus van Windows (Windows 10, 8)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 10 of Windows 8.
Veilige modus is een diagnostische modus waarbij u Windows met primaire stuurprogramma's kunt gebruiken. Als u fouten of softwareproblemen in Windows ondervindt, kunt u blijven werken met de pc en het probleem oplossen door op te starten in de Veilige modus. Met de Veilige modus wordt geen software geïnstalleerd.
In de Veilige modus ziet Windows er mogelijk niet uit zoals u gewend bent, omdat Veilige modus een lage grafische modus gebruikt voor het scherm. Ook wordt de tekst Veilige modus weergegeven in de vier hoeken van het scherm.
 opmerking:
Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen de informatie en afbeeldingen in dit document enigszins afwijken.
Veilige modus starten vanuit Windows
Voer de volgende stappen uit om de Veilige modus te activeren vanuit Windows.
Veilige modus opstarten buiten Windows om
Als Windows niet kan worden gestart, wordt u mogelijk gevraagd of u de herstelmodus wilt starten. In dat geval verschijnt het scherm Kies een optie.
Als het scherm Kies een optie niet wordt weergegeven, schakelt u de computer uit. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de Esc-toets totdat het opstartmenu wordt geopend. Start Systeemherstel door op F11 te drukken en voer vervolgens de volgende stappen uit om Windows te openen in de Veilige modus:
  1. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordindeling en klik in het scherm Kies een optie op Problemen oplossen.
    Afbeelding : Scherm Kies een optie waarin Problemen oplossen is geselecteerd
     Problemen oplossen geselecteerd in het scherm Kies een optie
  2. Klik op Geavanceerde opties.
    Afbeelding : Scherm Problemen oplossen met Geavanceerde opties geselecteerd
    Geavanceerde opties geselecteerd in het scherm Problemen oplossen
  3. Klik op Opstartinstellingen. Als de optie Opstartinstellingen niet wordt weergegeven, volgt u de stappen voor het starten van de Veilige modus in het gedeelte Veilige modus openen zonder toegang tot opstartinstellingen.
    Afbeelding : Geavanceerde opties met Opstartinstellingen geselecteerd
    Opstartinstellingen geselecteerd in het venster Geavanceerde opties
  4. Klik op Opnieuw opstarten.
    Afbeelding : Scherm Opstartinstellingen
     Scherm Opstartinstellingen met knop Opnieuw opstarten geselecteerd
    De computer wordt opnieuw opgestart en er wordt nog een scherm Opstartinstellingen geopend met een lijst met verschillende opstartopties.
  5. Kies de gewenste veiligemodusoptie in het menu Opstartinstellingen:
    • Druk op F4 voor Veilige modus inschakelen. In de Veilige modus wordt Windows gestart met een minimaal aantal stuurprogramma's en services.
    • Druk op F5 voor Veilige modus met netwerkmogelijkheden inschakelen. In de Veilige modus met netwerkmogelijkheden wordt Windows gestart in de veilige modus met extra netwerkfunctionaliteit en services voor toegang tot internet en andere computers op uw netwerk.
    • Druk op F6 voor Veilige modus met opdrachtprompt inschakelen. In de veilige modus met opdrachtprompt wordt Windows gestart in de veilige modus met een opdrachtpromptvenster in plaats van de Windows-interface. Deze optie wordt over het algemeen alleen gebruikt door IT-professionals.
    Afbeelding : Scherm Opstartinstellingen
     Scherm Opstartinstellingen met het menu met beschikbare opstartopties
  6. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordtaal en meld u aan met een accountnaam met beheerdersrechten.
    De computer opent het bureaublad in de Veilige modus.
  7. Wanneer u klaar bent met de probleemoplossing, kunt u de Veilige modus afsluiten door op Start te klikken.
  8. Klik op Aan/uit en selecteer Opnieuw opstarten.
    De computer wordt opnieuw opgestart.
De Veilige modus openen zonder toegang tot opstartinstellingen
In sommige gevallen wordt de optie Opstartinstellingen in het scherm Geavanceerde opties niet weergegeven. Open Windows in de Veilige modus met de opdrachtprompt.
  1. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de Esc-toets totdat het opstartmenu wordt geopend.
  2. Start Systeemherstel door op F11te drukken. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordindeling.
  3. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Klik op Problemen oplossen.
    Afbeelding : Scherm Kies een optie waarin Problemen oplossen is geselecteerd
    Problemen oplossen geselecteerd in het scherm Kies een optie
  4. Klik op Geavanceerde opties.
    Afbeelding : Scherm Problemen oplossen met Geavanceerde opties geselecteerd
    Geavanceerde opties geselecteerd in het scherm Problemen oplossen
  5. Selecteer Opdrachtprompt om het venster Opdrachtprompt te openen. U moet wellicht uw account selecteren en uw wachtwoord invoeren om verder te gaan.
    Afbeelding : Geavanceerde opties waarin Opdrachtprompt is geselecteerd
    Opdrachtprompt geselecteerd in het scherm Geavanceerde opties
  6. Voer achter de opdrachtprompt de opdracht voor de gewenste optie voor de Veilige modus in. Voer de informatie exact in.
    • Schakel de Veilige modus in - Typ:
      bcdedit /set {default} safeboot minimal en druk op Enter.
    • Schakel de Veilige modus met netwerkgebruik in - Typ:
      bcdedit /set {default} safeboot network en druk op Enter.
    • Schakel de Veilige modus in met opdrachtprompt - Typ:
      bcdedit /set {default} safeboot minimal en druk op Enter:
      bcdedit /set {default} safebootalternateshell yes en druk op Enter.
    De computer reageert met De bewerking is voltooid wanneer u de opdracht correct hebt ingevoerd.
    Afbeelding : Veilige modus inschakelen met Opdrachtprompt
     Veilige modus ingeschakeld vanaf de opdrachtprompt
  7. Sluit het venster Opdrachtprompt door op de X in de rechterbovenhoek van het venster Opdrachtprompt te klikken.
  8. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Selecteer Doorgaan en meld u aan bij Windows met uw accountnaam en wachtwoord.
    De computer opent het bureaublad in de Veilige modus.
De Veilige modus verlaten
In de meeste gevallen kunt u de Veilige modus verlaten door de computer opnieuw op te starten. Wanneer u de Veilige modus hebt geopend met Opdrachtprompt, wordt de Veilige modus niet verlaten door de computer opnieuw op te starten. Als uw computer in de Veilige modus vastzit, gebruik dan de volgende stappen om terug te keren naar de normale modus.
  1. Schakel de computer uit en vervolgens weer in, en druk herhaaldelijk, op Esc totdat het Opstartmenu wordt geopend.
  2. Start Systeemherstel door op F11te drukken. Selecteer desgevraagd uw de taal voor uw toetsenbord.
  3. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Klik op Problemen oplossen.
    Afbeelding : Scherm Kies een optie waarin Problemen oplossen is geselecteerd
    Problemen oplossen geselecteerd in het scherm Kies een optie
  4. Klik op Geavanceerde opties.
    Afbeelding : Scherm Problemen oplossen met Geavanceerde opties geselecteerd
    Geavanceerde opties geselecteerd in het scherm Problemen oplossen
  5. Klik op Opdrachtprompt om het venster Opdrachtprompt te openen. U moet wellicht uw account selecteren en uw wachtwoord invoeren om verder te gaan.
    Afbeelding : Geavanceerde opties waarin Opdrachtprompt is geselecteerd
    Opstartinstellingen geselecteerd in het venster Geavanceerde opties
  6. Typ de volgende opdracht om de Veilige modus af te sluiten:
    bcdedit /deletevalue {default} safeboot en druk op Enter.
    Afbeelding : Opdracht Veilige modus afsluiten in Opdrachtprompt
     Opdrachtprompt me opdracht Veilige modus afsluiten
  7. Sluit het venster Opdrachtprompt door op de X in de rechterbovenhoek van het venster Opdrachtprompt te klikken.
  8. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Selecteer Doorgaan.
    De computer wordt opnieuw opgestart.

Bezig met laden...
Nederland