HP Klantondersteuning

Bezig met laden...

HP notebookcomputers - Overzicht van het besturingssysteem herstellen of opnieuw installeren (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq notebookcomputers met Windows 10, 8, 7, Vista of XP.
Een systeemherstel om de computer terug te brengen in de oorspronkelijke staat kan nodig zijn als het besturingssysteem of de vaste schijf is beschadigd of de computer door een virus is geïnfecteerd. Als u een systeemherstel uitvoert, worden alle software en bestanden die zijn opgeslagen op de vaste schijf verwijderd, wordt het oorspronkelijke besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd en worden de instellingen voor de standaardprogramma's geconfigureerd. Dit document geeft een overzicht van de beschikbare informatie om u te helpen een systeemherstel uit te voeren.
Zie Veelgestelde vragen over het herstellen of opnieuw installeren van een besturingssysteem (Windows 7, Vista of XP) (in het Engels) als u nog nooit een systeemherstel hebt uitgevoerd en u een lijst met veelgestelde vragen wilt bekijken.
Systeemherstel voorbereiden
Alvorens een systeemherstel uit te voeren kunt u enkele processen doorlopen die systeemherstel overbodig maken, of zorgen dat systeemherstel slaagt. Bekijk onderstaande onderwerpen en klik op de koppelingen voor uitvoerige informatie en stapgsgewijze aanwijzingen.
Een back-up maken van belangrijke bestanden
HP raadt u aan om regelmatig back-ups van uw bestanden te maken en om de back-upbestanden op een afzonderlijke cd/dvd of andere externe media op een andere fysieke locatie en niet op de pc te bewaren. Als u regelmatig back-ups maakt, kunt u een deel van uw gegevens of alle gegevens herstellen als er iets gebeurt met de originele bestanden op uw pc.
Als u moeite hebt te bepalen welke bestanden u wilt bewaren, maak dan een lijst van belangrijke gegevens die u niet eenvoudig kunt vervangen. Deze lijst vormt ook een referentie voor het geval u de bestanden moet terughalen. Zie Back-up van bestanden maken (Windows 10, 8) (in het Engels), Back-up van bestanden maken (Windows 7) (in het Engels) of Back-up van bestanden maken (Windows Vista of XP) (in het Engels), voor meer informatie over het maken van een back-up van belangrijke bestanden.
Het herstelproces kan alle bestanden op de vaste schijf vernietigen. Als u voorafgaand aan systeemherstel geen back-up hebt gemaakt van uw bestanden, instrueert de Recovery Manager u een back-up van uw bestanden te maken voordat een actie wordt uitgevoerd waarbij bestanden worden verwijderd of gewist.
Opstart- of bootproblemen verhelpen
Als uw computer niet opstart of boot in Windows, kunt u dit probleem mogelijk verhelpen zonder systeemherstel uit te voeren. Systeemherstel is een onomkeerbaar proces dat alle bestanden en programma's op uw computer wist. Het herstel van een besturingssysteem neemt een uur of meer in beslag. Ook moet u de vooraf geïnstalleerde hardware- en softwarecomponenten configureren en al uw programma's en persoonlijke bestanden opnieuw installeren. Het hele proces kan enkele uren in beslag nemen. Het kan tijd besparen om opstart- of bootproblemen op te sporen en te verhelpen alvorens systeemherstel uit te voeren.
De meeste opstartproblemen worden veroorzaakt door kleine problemen die u gemakkelijk kunt verhelpen. Alvorens een systeemherstel uit te voeren probeert u het probleem op te lossen met andere corrigerende maatregelen die minder destructief zijn. Raadpleeg Overzicht van problemen oplossen als een computer niet goed opstart (Windows 7, Vista, XP) (in het Engels) voor een lijst met opstartsymptomen met stappen voor probleemoplossing.
Windows Systeemherstel uitvoeren
Als uw computer plotseling een probleem vertoont, voer dan eerst een Windows Systeemherstel uit om het probleem op te lossen voordat u een systeemherstel uitvoert met HP Recovery Manager. Windows Systeemherstel is een programma van Microsoft en mag niet worden verward met HP Recovery Manager. Met Microsoft Windows Systeemherstel herstelt u de computer naar een eerder gekozen herstelpunt; op deze manier worden alle instellingen voor het besturingssysteem weer teruggezet naar de instellingen van het moment dat het herstelpunt werd gemaakt. Uw persoonlijke gegevensbestanden, zoals e-mail, documenten en foto's, gaan hierbij niet verloren. Zie Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 10, 8) in het Engels, Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 7) in het Engels, Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows Vista) (in het Engels) of Microsoft Systeemherstel gebruiken in Windows Me en XP (in het Engels) voor meer informatie over Windows Systeemherstel.
Herstelschijven zoeken
U kunt systeemherstel uitvoeren met de systeemherstelschijven. Vóór 2006 leverde HP cd's met het besturingssysteem of herstelschijven bij de meeste computers. Na 2006 configureerde HP computers met een Recovery Manager-functie. Hiermee kunt u het systeem herstellen uit bestanden die zijn opgeslagen op een partitie op de vaste schijf. Met Recovery Manager kunt u ook een set herstelschijven maken met specifieke bestanden voor uw computer. Voor de meeste modellen kunt u een vervangende herstelschijf kopen bij HP. Zie het HP ondersteuningsdocument HP computers - Op zoek naar herstelschijven? (in het Engels) voor meer informatie.
Systeemherstel uitvoeren
U hebt het hulpprogramma voor systeemherstel nodig dat geschikt is voor uw computer en op de hoogte zijn van de risico's van systeemherstel. Bekijk onderstaande onderwerpen en klik op de koppelingen voor uitvoerige informatie en stapgsgewijze aanwijzingen.
Een herstelprocedure selecteren
De procedure voor systeemherstel verschilt per computermodel, fabricagedatum en oorspronkelijk besturingssysteem. Met onderstaande tabel kunt u het model, de fabricagedatum en het oorspronkelijke besturingssysteem van uw computer vaststellen. Klik vervolgens op de naam van het document in de rechterkolom. Daar vindt u uitvoerige informatie en stapsgewijze instructies over de procedure voor systeemherstel.
Omschrijving notebook
Informatie over de herstelprocedure
HP en Compaq notebookcomputers geleverd met het besturingssysteem Windows 10.
HP en Compaq notebook pc´s geleverd met het besturingssysteem Windows 8.
HP en Compaq notebook-pc's en mini-pc's geleverd met het besturingssysteem Windows 7.
HP en Compaq pc's met de Microsoft-herstelfunctie voor Windows 7 in plaats van een HP oplossing.
Presario, Pavilion en HP Compaq Business pc´s geleverd met een Windows Vista-besturingssysteem.
HP en Compaq pc's met de Microsoft-herstelfunctie voor Windows Vista in plaats van een HP oplossing.
HP en Compaq mini-notebooks met Windows XP met de HP oplossing.
HP en Compaq mini-notebooks met Windows XP met de Roxio-herstelfunctie in plaats van de HP oplossing.
HP en Compaq mini-notebooks met Mobile Internet Experience (MIE).
Presario, Pavilion en HP Compaq Business pc's geproduceerd en verkocht in 2006 of later.
Presario en Pavilion pc's geproduceerd tussen 2001 en 2005.
en
Pavilion-pc's met de Windows Media Center-versie van XP geproduceerd tussen 2001 en 2005.
Compaq Presario pc's geleverd met een Compaq herstel-cd en geproduceerd tussen 2001 en 2005.
Omnibook en bepaalde Pavilion pc's geproduceerd vóór 2001.
Vaak voorkomende systeemherstelfouten oplossen
Systeemherstel kan een moeilijke taak zijn om uit te voeren. De belangrijkste oorzaak van herstelfouten is dat een gebruiker het proces onderbreekt of de computer uitschakelt voordat het herstel en de installatie zijn voltooid. Zie Systeemherstel mislukt of weergeeft een foutmelding (Windows 7 of Vista) (in het Engels) voor andere problemen met systeemherstel.
Systeemherstel voltooien
Na het uitvoeren van een systeemherstel moet u alle software en drivers opnieuw installeren en bijwerken en de internetverbinding opnieuw tot stand brengen. Gebruik de originele schijven van de fabrikanten om uw softwareprogramma's te installeren en ga vervolgens naar de websites van de fabrikanten om alle updates te downloaden en te installeren. Voor meer informatie, gaat u naar Uw computer instellen na systeemherstel (Windows 7) (in het Engels), Uw computer configureren na systeemherstel (Windows Vista) (in het Engels), of Wat u moet doen na systeemherstel in Windows XP (in het Engels).