HP Klantondersteuning

Bezig met laden...

HP desktop-pc's - Geheugen (RAM) uitbreiden

Dit document is van toepassing op desktopcomputers van HP en Compaq.
Het upgraden van het geheugen helpt de prestaties van het systeem te verbeteren. Met behulp van de stapsgewijze instructies in dit document kunt u het RAM-geheugen voor alle HP en Compaq desktop- en Slimline-computers upgraden. De afbeeldingen komen mogelijk niet overeen met uw computermodel, maar de stappen zijn wel van toepassing.
Lees alle instructies aandachtig alvorens u het geheugen probeert te installeren.
 opmerking:
Schaf geen geheugenmodules aan voordat u weet welk type geheugen door de computer wordt gebruikt, wat de maximale hoeveelheid geheugen is waar de computer mee kan omgaan en wat de configuratie van de geheugensleuven is.
Geheugeninformatie voor uw computermodel vinden (de hoeveelheid geheugen die is geïnstalleerd, het toegestane maximum en het type geheugen)
U kunt belangrijke informatie over het upgraden van geheugen vinden in het document met specificaties voor uw HP computer. U kunt productspecificaties vinden door naar de categorie Productinformatie te bladeren op de ondersteuningspagina voor uw computermodel. Een andere optie voor het vinden van uw productspecificaties:
  1. Voer in het zoekveld (of het Vraag of zoektermen-veld) bovenaan deze pagina het modelnummer van uw computer in, een spatie en het woord specificaties.
    Als u bijvoorbeeld een HP Pavilion p6-2003w desktop-pc zou hebben, typt u:
    p6-2003w specificaties
  2. Klik op de pagina met zoekresultaten op de koppeling die overeenkomt met de productspecificaties van uw computermodel.
  3. Raadpleeg de sectie Geheugen in het document met productspecificaties voor specifieke informatie over het geheugen voor uw computer.
  4. Let met name op de volgende items bij de informatie die wordt genoemd. Deze informatie is nuttig wanneer u geheugen koopt en bij het uitvoeren van de volgende stappen.
    U kunt deze informatie vinden onder Geheugenupgrade-informatie.
    • Hoeveelheid geïnstalleerd geheugen - De hoeveelheid geheugen die momenteel op uw computer is geïnstalleerd. Ga naar Verifiëren hoeveel geheugen kan worden toegevoegd om te verifiëren hoeveel geheugen is geïnstalleerd.
    • Maximaal toegestane hoeveelheid - Trek de hoeveelheid geheugen die al is geïnstalleerd af van de maximaal ondersteunde hoeveelheid om te achterhalen hoeveel geheugen u kunt toevoegen. U kunt ook de maximaal toegestane hoeveelheid aanschaffen en het geheugen vervangen dat momenteel is geïnstalleerd. Zodra u de maximale hoeveelheid voor uw systeem weet, controleert u Maximaal geheugen dat door besturingssysteem wordt ondersteund om te zien hoeveel geheugen uw versie van Windows ondersteunt. Gebruik het lagere cijfer als uw maximaal geheugen.
    • Type geheugen (inclusief snelheid) - Het is aan te raden om in alle sleuven hetzelfde type geheugen te gebruiken (gelijke hoeveelheid, gelijke snelheid, gelijke fabrikant). Voor de beste prestaties, schaf het snelste geheugen aan dat het moederbord ondersteunt.
     let op:
    Vanwege de hoeveelheid mogelijke configuraties zijn sommige moederborden mogelijk niet geschikt voor een goede configuratie van het geheugen als de serie DIMM's (Dual In-line Memory Modules) een DIMM bevat van een andere fabrikant, met een andere CAS-latentiewaarde of met een hogere dichtheidwaarde (hoog en laag samen gebruikt). Controleer of alle DIMM's voldoen aan de vereisten voor het moederbord (deze informatie is te vinden in de productspecificaties), hetzelfde artikelnummer hebben, van dezelfde fabrikant zijn en voldoen aan de basisvereisten voor uw moederbord. Als dit niet het geval is, verzeker u er dan van dat u het geheugen kunt retourneren als het niet door het systeem wordt herkend nadat u het nieuwe geheugen hebt geïnstalleerd.
Bepalen hoeveel geheugen u kunt toevoegen aan uw computermodel
Controleer voordat u het geheugen uitbreidt hoeveel geheugen u momenteel hebt geïnstalleerd om vast te stellen hoeveel geheugen kan worden toegevoegd. Gebruik de stappen om met de BIOS-versie die op uw computer staat de exacte geheugenconfiguratie te vinden en om op te zoeken hoeveel geheugen u kunt kopen en installeren.
Selecteer de BIOS-versie op de computer. Als u niet weet welke BIOS-versie uw computer heeft, gebruik dan de stappen uit één om te zien of de stappen werken. Zo niet, dan gebruikt u het andere gedeelte.
Geheugen installeren in uw desktopcomputer
Voer de volgende stappen uit om geheugen in een HP of Compaq desktopcomputer te installeren. Als u na het bekijken van de onderstaande stappen niet zeker bent of u de installatie zelf kunt uitvoeren, neem dan contact op met een erkende HP distributeur voor technische ondersteuning.
 opmerking:
Als iemand anders dan HP het geheugen installeert of opwaardeert, valt eventuele schade die wordt veroorzaakt door het geheugen en/of door de persoon die het geheugen installeert of opwaardeert niet onder de productgarantie. De klant is aansprakelijk voor alle risico's en schade die gepaard gaan met een dergelijke installatie of upgrade.
 opmerking:
Belangrijk! U ziet mogelijk dat uw HP of Compaq computer een fysieke installatie van 4 GB geheugen of meer kan ondersteunen. Deze maximale hoeveelheid geheugen kan echter verder worden beperkt door het feit dat het besturingssysteem niet het volledige fysieke geheugen kan aanspreken. 32-bits besturingssystemen, zoals 32-bits versies van Windows 7, Vista en XP, kunnen ongeveer 3,3 GB aanspreken. Deze beperking geldt voor alle 32-bits hardware en 32-bits besturingssystemen en is niet beperkt tot HP en Compaq computersystemen of Microsoft besturingssystemen. Zie Maximaal geheugen dat door besturingssysteem wordt ondersteund voor meer informatie.
Stap 1: Het paneel openen om geheugen te installeren in uw desktopcomputer
Voer de volgende stappen uit om de behuizing te openen:
Voorbeeld
 waarschuwing:
De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat uw huid niet langs een metalen rand aan de binnenkant van de computer schuurt.
 let op:
Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die contact maakt met een geaard oppervlak.
 opmerking:
Als u modelspecifieke afbeeldingen en instructies voor het openen van de pc nodig hebt, zoek dan een ondersteuningsartikel dat specifiek betrekking heeft op uw computer. Voer in het zoekveld (of het veld Vraag of zoektermen) bovenaan deze pagina het modelnummer van uw computer, een spatie en de woorden 'behuizing openen'.
  1. Schakel de computer uit en ontkoppel alle kabels, behalve het netsnoer, en noteer waar elke kabel hoort.
  2. Ontkoppel het netsnoer en druk op de Aan/uit-knop.
  3. Verplaats de computer indien mogelijk naar een leeg, vlak en stabiel werkoppervlak op een vloer zonder tapijt.
  4. Verwijder de schroeven uit het paneel.
    Afbeelding : Locatie van schroeven (uw model ziet er mogelijk anders uit)
    Afbeelding van paneelschroef
  5. Schuif het paneel weg zodat u de binnenkant van de computer kunt zien.
    Afbeelding : Het paneel verwijderen (uw model ziet er mogelijk anders uit)
    Afbeelding van paneelverwijdering
  6. Als het moeilijk is om de behuizing te openen, zoek dan een ondersteuningsartikel dat specifiek van toepassing is op uw computer. Voer in het zoekveld (of het veld Vraag of zoektermen) bovenaan deze pagina het modelnummer van uw computer, een spatie en de woorden 'behuizing openen'.
Stap 2: Bepalen of geheugen moet worden verwijderd voorafgaand aan het installeren van extra geheugen in uw desktopcomputer
Voer de volgende stappen uit om de locatie van de geheugensockets te bepalen:
  1. Kijk in de computer en zoek de locatie van de geheugenmodules op het moederbord. Geheugenmodules zijn lange smalle kaarten die rechtop op het moederbord staan, zodat de hoek tussen het moederbord en de geheugenmodules 90 graden is.
     opmerking:
    Op veel Slimline computers moet u mogelijk tijdelijk de behuizingventilator verwijderen en/of het cd/dvd-station openen om de geheugensleuven te bekijken.
    Afbeelding : Gebruikelijke plaats voor het geheugen (uw computer ziet er mogelijk anders uit)
    Bijschrift waarin de locatie van de DIMM in een Slimline computer wordt weergegeven
  2. Voer, afhankelijk van de configuratie van de socket, een van de volgende handelingen uit.
    • Als een van de geheugensockets in de computer vrij is, kunt u verdergaan naar Stap 4 om een extra geheugenmodule toe te voegen in de vrije socket.
    • Als er geen geheugensockets vrij zijn, gaat u verder met Stap 3 om een geheugenmodule of een zogeheten continuity-module te verwijderen. U dient eerst een module te verwijderen voordat u een nieuwe module kunt toevoegen. Houd tevens rekening met de hoeveelheid geheugen die wordt verwijderd wanneer u extra geheugenmodules gaat kopen.
Stap 3: Een geheugen- of continuity-module uit uw desktopcomputer verwijderen
Continuity-modules bevatten geen geheugen, maar vullen een lege sleuf op, zodat het geheugencircuit wordt gesloten. Voer de volgende stappen uit als u een geheugen- of continuity-module wilt verwijderen:
  1. Trek de bevestigingen waarmee de geheugenmodules zijn bevestigd naar buiten en druk deze vervolgens naar beneden. De geheugenmodule komt vervolgens iets naar boven in de socket.
    Afbeelding : De bevestigingen van de geheugenmodule openen
    De geheugenmodule ontgrendelen
  2. Trek het geheugen naar buiten en plaats het in een antistatische verpakking.
Stap 4: Een geheugenkaart toevoegen aan uw desktopcomputer
Voer de volgende stappen uit als u een geheugenmodule in een lege geheugensocket wilt plaatsen:
Voorbeeld
  1. Lijn de uitsparingen van de geheugenmodule uit met de nokken in de geheugensocket.
    Afbeelding : De installatie van een geheugenmodule
    Afbeelding van de installatie van de geheugenmodule
  2. Duw de geheugenmodule vervolgens aan de bovenkant recht naar beneden totdat de module in de socket is geplaatst. De bevestigingsclips aan beide uiteinden van de socket worden automatisch vergrendeld, zodra de geheugenmodule correct is geplaatst.
Stap 5: De behuizing terugplaatsen na het installeren van geheugen in uw desktopcomputer
Voer de volgende stappen uit om de behuizing terug te plaatsen:
Voorbeeld
  1. Schuif de beweegbare compartimenten en secties terug in de oorspronkelijke posities en maak ze vast met schroeven.
  2. Plaats het paneel of de behuizing in de respectievelijke sleuven aan de zijkanten van de computerbehuizing.
  3. Schuif het paneel of de behuizing op zijn plaats en plaats de schroeven.
    Afbeelding : Het paneel terugplaatsen (uw model ziet er mogelijk anders uit)
    Het zijpaneel terugplaatsen
  4. Sluit de kabels weer aan. Sluit ten slotte het netsnoer aan.
  5. Schakel de computer in.
    Als de computer niet opstart of als u een geluidssignaal hoort, raadpleegt u de volgende sectie om het probleem op te lossen.
Wat moet u doen als er problemen optreden na het installeren van geheugen
Als de computer niet goed opstart na het terugplaatsen van het geheugen (het scherm blijft zwart en de computer schakelt zichzelf na een paar seconden uit), of als er geheugenfouten zijn (inclusief geluidssignalen), probeer dan de volgende stappen:
  • Plaats de nieuwe geheugenmodule opnieuw door de stappen in de sectie Geheugen installeren uit te voeren.
  • Verwijder de nieuwe geheugenmodule en reinig de desbetreffende geheugensocket. Gebruik hiervoor een spuitbus met gecomprimeerde lucht, die wordt toegevoerd via een lange dun verlengstuk en gebruik ook een veiligheidsbril.
  • Controleer andere kabelverbindingen binnen in de computer. Sluit ontkoppelde of los zittende kabels opnieuw aan.
  • Verwijder de nieuwe geheugenmodule en probeer de pc opnieuw op te starten. Als de computer start, controleert u of u het correcte geheugentype en compatibele geheugenomvang hebt aangeschaft (zie Geheugeninformatie voor uw computermodel vinden en Verifiëren hoeveel geheugen kan worden toegevoegd). U kunt de nieuwe geheugenmodule verwijderen en vergelijken met de oorspronkelijke geheugenmodule van de computer.
  • Zorg er indien mogelijk voor dat alle geheugenmodules in uw configuratie van dezelfde fabrikant zijn en hetzelfde modelnummer hebben.
  • Als de computer nog steeds niet goed opnieuw opstart, verwijder dan het reservegeheugen, installeer het originele geheugen opnieuw en controleer of de computer werkt in de originele configuratie.
Maximaal geheugen dat door besturingssysteem wordt ondersteund
Gebruik de tabellen hieronder om vast te stellen hoeveel geheugen wordt ondersteund door de Windows-versie die op uw HP desktop-pc is geïnstalleerd.
  • Geheugenupgrades voor Windows 8-edities
    Windows 8 heeft een minimaal geheugenvereiste van 1 GB RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits). Op dit moment is geen informatie beschikbaar over het maximale geheugen.
  • Geheugenupgrades voor Windows 7-edities
    Windows 7 heeft een minimaal geheugenvereiste van 1 gigabyte (GB) RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits). De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:
    Editie van Windows 7
    Maximaal geheugen
    Starter (32-bits of 64-bits)
    2 GB
    Alle 32-bits versies van Windows 7 (met uitzondering van Starter)
    4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
    Home Basic 64-bits
    8 GB
    Home Premium 64-bits
    16 GB
    Enterprise 64-bits
    192 GB
    Business 64-bits
    192 GB
    Ultimate 64-bits
    192 GB
  • Geheugenupgrades voor Windows Vista-edities
    Er zijn verschillende edities van Windows Vista. Alle versies van Vista vereisen minimaal 512 MB geheugen (1 GB om bepaalde premium-functies zoals Aero graphics te kunnen gebruiken). De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:
    Editie van Windows Vista
    Maximaal aanspreekbaar geheugen
    Starter (32-bits)
    1 GB
    Alle 32-bits versies van Windows Vista
    4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
    Home Basic 64-bits
    8 GB
    Home Premium 64-bits
    16 GB
    Business 64-bits
    128 GB
    Ultimate 64-bits
    128 GB
  • Geheugenupgrades voor Windows XP
    Van Windows XP is er een 32-bits en 64-bits versie. De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:
    Versie van Windows XP
    Maximaal aanspreekbaar geheugen
    32-bits
    4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
    64-bits
    128 GB
Veelgestelde vragen over geheugenmodules
Selecteer een vraag voor meer informatie over geheugenmodules en hun vereisten:
Computergeheugen kopen
HP raadt u aan geheugen rechtstreeks bij HP, een geautoriseerde HP dealer of een betrouwbare leverancier van computeronderdelen te kopen.
U kunt computergeheugen in de meeste elektronicawinkels of op websites voor online winkelen kopen. Veel online sites, zoals www.crucial.com (voor Europa en de Verenigde Staten) werken samen met HP om automatisch het correcte geheugentype op basis van het model van uw computer voor te stellen. Zorg er bij het kopen van geheugen voor dat u weet hoeveel geheugen u nodig hebt en welk type geheugen compatibel is met uw computer, zoals in de andere secties van dit ondersteuningsdocument wordt beschreven.

Bezig met laden...
Nederland