HP Klantondersteuning

Bezig met laden...

HP Inkjet inktpatronen - Baanvorming, ontbrekende punten of witte vegen in de afdruk oplossen

Inleiding
De meest voorkomende oorzaken voor baanvorming, ontbrekende punten of witte vegen op afdrukken worden in de tabel hieronder vermeld:
Oorzaak
Voorbeeld
Baanvorming: Meerdere ontbrekende spuitmondjes op HP Inkjet inktpatronen kunnen witte vegen op de afdrukken veroorzaken.
Ontbrekende kleur: Als een kleur op de printertestpagina ontbreekt, kan de cartridge leeg zijn. De testpagina zou een gekleurde band van zwart, geel, cyaan en magenta moeten tonen. In het voorbeeld rechts ontbreekt geel, wat aanduidt dat het geel in de cartridge op is.
Ontbrekende kleur kan door verlengde opslag op een van de vlakke zijden van de cartridge worden veroorzaakt.
Ga na hoe lang geleden de cartridge geïnstalleerd is. Witte vegen door de afdruk of een volledig ontbrekende kleur duiden beide op een lege cartridge. Als er een kleur ontbreekt in de cartridge, moet deze worden vervangen. Elke kleur is noodzakelijk om de kleuren te maken die in dagelijkse afdrukken worden gebruikt.
Kleurvermenging: Als de kleuren op de printertestpagina donker of niet geel, cyaan en magenta zijn, kunnen de inkten in de cartridge zich hebben vermengd.
Kleurvermenging kan optreden als er opnieuw tape over de printcartridgespuitmondjes is geplaatst of als de volledige printcartridge in een hersluitbare plastic verpakking is geplaatst om te voorkomen dat de printcartridge uitdroogt. Als de spuitmondjes in contact komen met de plastic verpakking kan dit kleurvermenging veroorzaken.
HP heeft aanwijzingen dat het smeermiddel op de lipjes van het printerwagenmechanisme en de contactpunten van de flexibele printplaat op de printcartridge vuil (vezels en stof) kan opvangen, wat tot slechte afdrukresultaten kan leiden. Het smeermiddel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de wisselwerking tussen de cartridge en het wagenmechanisme geen scheuren veroorzaakt in de flexibele printplaat. Volg de volgende instructies om het probleem op te lossen.
Het reinigen van de cartridges kan de afdrukkwaliteit verbeteren. Als lijnen of punten op een pagina niet zijn afgedrukt of als er inktvlekken op staan, voer dan Procedure 1 uit in deze sectie. Als de problemen aanhouden nadat u Procedure 1 hebt uitgevoerd, voer dan Procedure 2 uit.
 opmerking:
Gebruik gewoon papier voor deze onderhoudsactiviteiten en dus geen duurdere, speciale papiersoorten.
Procedure 1: De elektrische contactpunten van de cartridge reinigen
  1. Schakel de printer in.
  2. Open de bovenklep. De cartridges moeten naar het midden van de printer bewegen.
  3. Trek het netsnoer van de printer uit de wandcontactdoos.
     waarschuwing:
    Houd nieuwe en gebruikte cartridges buiten het bereik van kinderen.
  4. Verwijder de kleurencartridge.
  5. Zoek de koperkleurige strip met elektronica op de achterkant van de cartridge. Veeg met een schone, zachte, droge, pluisvrije doek over de koperkleurige strip in een opwaartse beweging vanaf de kant van het spuitmondje tot aan de bovenkant van de cartridge (zie figuur 1).
    Afbeelding : De elektrische contactpunten van de cartridge reinigen
    A- zachte, schone, droge, niet-pluizende doek.
    B- koperkleurige strip met elektronica op de achterkant van de cartridge.
    C- veeg dit gedeelte schoon vanaf de kant van het spuitmondje tot aan de bovenkant van de cartridge.
     let op:
    Veeg het plaatje met spuitmondjes aan de onderkant van de inktcartridge niet af. Het vegen van het plaatje met de spuitmondjes kan de cartridge beschadigen (zie figuur 2).
    Afbeelding : Veeg niet over het plaatje met spuitmondjes
  6. Verwijder de zwarte inktcartridge. Herhaal stap 5 voor de zwarte inktcartridge met een schoon deel van de doek.
De elektrische contactpunten in het wagenmechanisme reinigen
  1. Controleer op vezels of andere vervuilende stoffen op de elektrische contactpunten in het wagenmechanisme. De contactpunten van de printer kunnen beschadigd raken als er bij het afvegen teveel kracht wordt gezet. Zo nodig kunnen de contactpunten worden gereinigd door er heel zacht met een droge, pluisvrije doek over te vegen (zie figuur 3). Probeer zichtbaar vuil binnen de wagen voorzichtig te verwijderen.
     waarschuwing:
    Controleer of de printerspanning is uitgeschakeld voordat u de binnenkant van de printer schoonmaakt.
    Afbeelding : De contactpunten in de printer reinigen
  2. Plaats beide cartridges terug. Bij printers met cartridgevergrendelingen: sluit de vergrendeling boven de cartridges.
  3. 3. Sluit de bovenklep.
  4. Steek het netsnoer terug in de wandcontactdoos.
  5. Druk een testpagina af. Als het probleem blijft optreden, ga dan door naar Procedure 2.
Procedure 2: De cartridges uitlijnen en reinigen
Gebruik het hulpprogramma HP Deskjet Toolbox of Printer Assistant op het bureaublad (de naam van het hulpprogramma is afhankelijk van het HP Deskjet model dat op de computer is geïnstalleerd).
HP DeskJet Werkset
Volg de stappen hieronder om de cartridges vanuit de HP Deskjet Toolbox uit te lijnen:
  1. Open de HP Deskjet Toolbox. De Toolbox bevindt zich op uw bureaublad in Microsoft(R) Windows XP, ME, 2000, 98, 95 en NT 4.0. In Windows 3.1x bevindt de Toolbox zich in de programmagroep voor de printer.
  2. Selecteer het tabblad Printerservices in de Toolbox.
  3. Selecteer Cartridge uitlijnen en volg de stappen op het scherm.
  4. Nadat het uitlijningsproces voltooid is, voert u Cartridge reinigen uit via de Toolbox.
    1. Dubbelklik op de snelkoppeling (of het pictogram) HP Deskjet Toolbox op het bureaublad.
    2. Klik op het tabblad Printerservices.
    3. Klik op De printcartridges reinigen. Volg de instructies op het scherm.
HP Printer Assistant
Volg de stappen hieronder om de cartridges vanuit de Printer Assistant uit te lijnen:
  1. Start de Printer Assistant door te klikken op het pictogram Printer Assistant op het bureaublad.
  2. Selecteer Hulpmiddelen en Updates.
  3. Ga naar Printeronderhoud.
  4. Selecteer Printer kalibreren.
  5. Klik op Kalibreren en volg de aanwijzingen op het scherm.
Nadat het uitlijningsproces is voltooid, reinigt u de cartridges via de Printer Assistant.
  1. Selecteer Hulpmiddelen en Updates.
  2. Ga naar Printeronderhoud.
  3. Selecteer Inktpatronen reinigen.
  4. Klik op Reinigen en volg de aanwijzingen op het scherm.
Vervang de cartridge als het probleem zich blijft voordoen. Als de cartridge nog steeds strepen geeft nadat het reinigen en prepareren met HP Deskjet Toolbox is voltooid, moet de cartridge waarschijnlijk worden vervangen. Controleer de garantiedatum op de cartridge voordat u deze retourneert aan de dealer.
Meestal treden problemen met strepen op bij het afdrukken van afbeeldingen op gewoon papier in de modus Normaal. In veel gevallen kunt u het probleem oplossen door de modus in Beste te wijzigen waardoor ook een betere uitvoer wordt verkregen. Als het wijzigen van modi nog altijd geen acceptabele uitvoer tot gevolg heeft, moet u de reinigingsstappen toepassen die hierboven worden beschreven.
Interne test van de printer
Het uitvoeren van een interne test van de printer kan ook het uitvoeren van een reinigingstest betekenen. Zie document getiteld HP Deskjet printers - Interne tests afdrukken voor instructies voor het uitvoeren van interne tests.
Vervang de cartridge als het probleem zich blijft voordoen.