HP Klantondersteuning

Bezig met laden...

Systeemprestaties verbeteren zonder geheugen toe te voegen voor HP desktop-pc's (Windows XP, Me en 9x)

Dit document heeft betrekking op HP en Compaq desktopcomputers met Windows XP, ME, 98 en 95.
Met dit document kunt u problemen oplossen die verband houden met een tekort aan systeembronnen. De staat van systeembronnen gaat in de loop der tijd achteruit, waardoor het systeem trager wordt. In dit document vindt u aanwijzingen voor het verbeteren van de prestaties van het systeem.
Verwijder spyware
Wanneer de computer merkbaar trager werkt nadat er verbinding met internet is gemaakt, dan is er mogelijk adware of spyware op de computer geïnstalleerd.
Spyware- en adware-softwareprogramma's gebruiken internet om informatie op de achtergrond te downloaden en te uploaden. Dit kan gevoelige informatie of ongewilde reclame zijn.
Spyware en adware is soms moeilijk te verwijderen. Raadpleeg het volgende HP ondersteuningsdocument voor meer informatie over spyware en hoe u deze van uw computer verwijdert: Informatie over spyware, adware en browser hijacking-software.
Sluit alle programma's die niet in gebruik zijn
Gebruik alleen programma's die u nodig hebt. Als u een programmavenster minimaliseert, blijft het programma vaak toch nog gebruikmaken van de processor en het geheugen van de computer. Bovendien wordt een grote hoeveelheid systeembronnen gebruikt voor het in stand houden van een internetverbinding, het afspelen van muziek en het scannen van het systeem op virussen. Probeer virusscanners en andere systeemhulpprogramma's zo veel mogelijk uit te voeren wanneer niemand de pc gebruikt of wanneer u niet achter uw computer zit. Werk waar mogelijk offline. Als u overbodige programma's afsluit, werkt Windows efficiënter.
Voorkomen dat programma's op de achtergrond worden geladen
Wanneer een programma wordt gestart, verschijnt er een pictogram in het systeemvak (deze pictogrammen verschijnen meestal in de rechterbenedenhoek van het scherm, naast de tijdsaanduiding). Elk pictogram vertegenwoordigt een programma dat op de achtergrond wordt uitgevoerd, en al deze programma's nemen waardevolle systeembronnen in beslag. Houd de muisaanwijzer boven elk van deze pictogrammen om na te gaan bij welk programma ze horen. Voorbeelden van programma's die vaak op de achtergrond worden gestart en uitgevoerd, zijn virusscanners, beeldscherminstellingen en multimediaprogramma's. U breidt de systeembronnen uit door ervoor te zorgen dat deze taken niet meer worden geladen of door de instellingen te wijzigen. Dit kunt u op diverse manieren doen, omdat deze programma's op verschillende manieren kunnen worden gestart. Als de methoden die hieronder worden genoemd niet van toepassing zijn op een bepaald pictogram, raadpleegt u de documentatie bij de desbetreffende toepassing of gaat u naar de website van de toepassing.
Afbeelding : Pictogrammen in het systeemvak
Pictogrammen in het systeemvak
Gebruik het hulpprogramma voor Systeemconfiguratie om te voorkomen dat bepaalde programma's worden gestart (98, Me en Windows XP)
Voer de onderstaande stappen uit om te bepalen welke programma's bij het opstarten van Windows worden gestart.
Voorbeeld
 let op:
Schakel alleen items uit waarvan u zeker weet dat u ze niet nodig hebt. Als u cruciale systeemitems verwijdert, kan dat problemen veroorzaken.
  1. Klik op Start en vervolgens op Uitvoeren.
  2. Typ het volgende in het veld Openen: msconfig.
    Het venster Hulpprogramma voor systeemconfiguratie wordt weergegeven.
  3. Klik op het tabblad Algemeen en klik vervolgens op Selectief opstarten.
  4. Klik op het tabblad Opstarten en verwijder de vinkjes voor alle taken die niet aan het systeem bijdragen of die u niet wenst te hebben. Als u niet bekend bent met een bepaalde taak, noteert u dan de naam hiervan zodat u later meer informatie op internet kunt opzoeken. Verwijder geen vinkjes voor taken waarvan u niet weet wat ze doen (sluit de taken Backweb, MotiveMonitor, HPBootOp en Vshield liever niet). Het volgende HP ondersteuningsdocument bevat een overzicht van de bestanden die u beter niet kunt verwijderen: Microsoft Systeemconfiguratie gebruiken (Msconfig).
    Afbeelding : Het tabblad Opstarten van het hulpprogramma voor systeemconfiguratie
     Het tabblad Opstarten van het hulpprogramma voor systeemconfiguratie
  5. Klik op OK om de instellingen te bekrachtigen. Start de computer opnieuw op.
    Nadat Windows is opgestart, wordt er een venster Systeemconfiguratie weergegeven. Plaats een vinkje in het selectievakje Dit bericht niet meer weergeven en klik op OK (alleen Windows Me en Windows XP).
  6. Als Windows of andere software niet goed meer werkt nadat u een vinkje hebt verwijderd voor een taak waarvan u niet zeker weet waar hij voor dient, start u dan de computer opnieuw op en maak het verwijderen van het vinkje weer ongedaan. Druk op F8 zodra u het eerste blauwe opstartscherm van HP ziet (nadat u de computer hebt aangezet) om de veilige modus te kiezen.
Als u deze stappen uitvoert, wordt Windows opgestart met de instellingen voor selectief opstarten. Dit betekent dat bepaalde programma's in Windows niet worden gestart. Als u de optie voor selectief opstarten in de toekomst besluit uit te schakelen, worden alle geselecteerde programma's weer gewoon opgestart.
Windows 95: Pictogrammen verwijderen uit de map Opstarten
Voer de volgende stappen uit om te voorkomen dat ongewenste toepassingen worden geladen:
  1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg plekje op Windows het bureaublad en kies Nieuw en klik vervolgens op Map. Geef de map de naam Niet opstarten. Deze map zal later worden gebruikt.
  2. Klik met de rechtermuisknop op Start en kies Openen. De map Startmenu wordt geopend.
  3. Dubbelklik op Programma's.
  4. Zoek de map Opstarten en open deze.
  5. De pictogrammen in de map Opstarten corresponderen met programma's die worden geladen tijdens het starten van de computer. Klik met de rechtermuisknop op een van de pictogrammen en selecteer Eigenschappen om meer informatie over het pictogram weer te geven.
  6. Druk op de Ctrl-toets en houd deze ingedrukt. Klik op de pictogrammen die u wilt verwijderen, terwijl u deze toets ingedrukt houdt.
  7. Klik op Bewerken en vervolgens op Knippen.
  8. Sluit alle geopende vensters en ga terug naar het Windows bureaublad.
  9. Open de map Niet opstarten op het bureaublad.
  10. Klik op Bewerken en klik vervolgens op Plakken in het menu van de map Niet opstarten op het bureaublad. De pictogrammen die werden verwijderd uit de map Opstarten staan nu in de map Niet opstarten.
  11. Start de computer opnieuw op.
    Alle pictogrammen die u uit de map Opstarten hebt verwijderd, worden niet meer automatisch geladen. Als u de toepassingen wilt gebruiken, dubbelklikt u erop in de map Niet opstarten.
De Prullenbak leegmaken
Voorbeeld
  1. Dubbelklik op het pictogram Prullenbak op het bureaublad.
  2. Herstel bestanden die per ongeluk zijn verwijderd door elk bestand te selecteren, vervolgens op Bestand te klikken en dan te klikken op Terugzetten.
  3. Klik op Bestand en klik vervolgens op Prullenbak leegmaken. Windows verwijdert de inhoud van de Prullenbak van de vaste schijf (doorgaans C:). Klik ter bevestiging op Ja.
  4. Sluit de Prullenbak.
Tijdelijke bestanden en mappen verwijderen
Met deze stap vergroot u de hoeveelheid vrije ruimte op de vaste schijf en zorgt u ervoor dat de vaste schijf sneller kan worden benaderd. Het helpt eveneens bij het oplossen van problemen met het plaatsen van afdruktaken in de wachtrij. Windows gebruikt een TEMP-map voor het tijdelijk opslaan van bestanden die voor tijdelijk gebruik zijn bestemd. Na verloop van tijd kan het aantal bestanden flink oplopen en problemen veroorzaken. Voer de volgende stappen uit voor uw Windows-versie om deze bestanden te verwijderen:
Windows 98, Me, 2000 en Windows XP
Voorbeeld
  1. Sluit alle geopende programma's af.
  2. Selecteer Start, Programma's, Bureau-accessoires, Systeem Werkset en vervolgens Schijf opruiming.
  3. Selecteer alle typen bestanden die u door Schijfopruiming wilt laten verwijderen. Tijdelijke bestanden kunnen probleemloos worden verwijderd.
  4. Selecteer OK.
    Afbeelding : Schijfopruiming
    Schijfopruiming
Windows 95
Met deze stappen worden tijdelijke bestanden (*.tmp) en submappen in C:\WINDOWS\TEMP verwijderd.
  1. Klik op Start, Afsluiten en start de computer opnieuw op in de MS-DOS®-modus.
  2. Wanneer de DOS-prompt opent, staat er C:\WINDOWS.
  3. Typ DELTREE TEMP en druk op Enter. Druk op Y en druk op Enter om het verwijderen te bevestigen. Hierdoor worden de map TEMP, alle tijdelijke bestanden en alle submappen onder C:\WINDOWS\TEMP verwijderd.
  4. Na het verwijderen van de map TEMP moet u een nieuwe map TEMP maken. Typ het volgende achter de prompt C:\WINDOWS: MD TEMP.
  5. Typ vervolgens EXIT om Windows opnieuw te starten.
  6. Wanneer Windows volledig is gestart klikt u op Start, op Zoeken en vervolgens op Bestanden of mappen.
  7. Typ *.TMP in het vak Naam en klik op Nu zoeken. Een lijst met overeenkomende bestanden wordt weergegeven.
  8. Selecteer in het menu Bewerken de optie Alles selecteren.
  9. Druk op Delete en selecteer Ja om het verwijderen te bevestigen. Sommige items worden mogelijk niet verwijderd omdat ze in gebruik zijn.
  10. Sluit het venster Zoeken en start de computer opnieuw op.
Schijfcontrole en Defragmentatie gebruiken om de vaste schijf te controleren
Het programma Schijfcontrole controleert de vaste schijf op fouten. Het programma Schijfdefragmentatie verzamelt alle verspreide stukjes programmagegevens en zet deze op de schijf bij elkaar zodat ze efficiënter kunnen worden benaderd.
Voer Schijfcontrole als volgt uit voordat u Defragmentatie uitvoert:
Schijfcontrole uitvoeren in Windows 2000 en Windows XP
Voorbeeld
  1. Klik op Start en open vervolgens Deze computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de vaste schijf (meestal C:\).
  3. Klik op Eigenschappen en vervolgens op het tabblad Extra.
  4. Klik op Nu controleren.
  5. Vink alle selectievakjes aan.
  6. Klik op OK en vervolgens op Ja om een volledige schijfcontrole uit te voeren nadat de computer opnieuw is opgestart.
  7. Start de computer opnieuw op. Het kan enige tijd duren voordat de schijfcontrole is voltooid.
Schijfcontrole uitvoeren in Windows 95, 98 en ME
 opmerking:
Om een vaste schijf in Windows XP te controleren, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram van de schijf in Deze computer. Klik op Eigenschappen, Extra en Nu controleren. Selecteer alle selectievakjes en start de computer opnieuw op.
  1. Sluit alle actieve programma's. Dit geldt ook voor achtergrondprogramma's zoals virusscanners.
  2. Selecteer Start, Programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, en Schijfcontrole.
  3. Selecteer het station (meestal c:\) en schakel de optie Automatisch fouten repareren in.
  4. Als u niet over voldoende tijd beschikt, selecteert u Standaard. Anders selecteert u Uitgebreid. Een uitgebreide schijfcontrole kan langer dan een uur duren en kan het beste worden uitgevoerd als u enige tijd niet achter de computer hoeft te zitten.
  5. Klik op Volgende en volg de instructies op het scherm. Als u merkt dat Schijfcontrole telkens opnieuw wordt gestart, is er nog een achtergrondprogramma op de vaste schijf actief. Start de computer opnieuw op in de Veilige modus en probeer het nogmaals.
  6. Na het testen worden de resultaten weergegeven. Repareer bestanden als dit wordt gevraagd. Klik op Sluiten om het programma af te sluiten.
Defragmentatie uitvoeren in alle Windows-versies
Voorbeeld
  1. Sluit alle actieve programma's. Dit geldt ook voor achtergrondprogramma's zoals virusscanners.
  2. Klik op Start, Programma's of Alle Programma's, Bureau-accessoires en vervolgens op Systeemwerkset.
  3. Klik op Schijfdefragmentatie en volg de aanwijzingen op het scherm op.
    Als u merkt dat Schijfdefragmentatie telkens opnieuw wordt gestart, is er nog een achtergrondprogramma op de vaste schijf actief. Start de computer opnieuw op in de Veilige modus en probeer het nogmaals.
Geheugenlekkages voorkomen
Geheugenlek treedt op in geheugen dat niet meer wordt gebruikt maar nog wel door Windows wordt beschouwd als geldig geheugen. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid ongebruikt geheugen steeds groter worden, waardoor Windows steeds trager wordt en waardoor er een groter beroep op de vaste schijf wordt gedaan. U merkt dat uw systeem lijdt aan geheugenlekkage als uw pc aanvankelijk goed werkt wanneer deze wordt aangezet, maar aanzienlijk trager wordt nadat u verschillende programma's hebt geopend en gesloten.
Geheugenlekkage kan ook voorkomen als een programma wordt gesloten voordat het volledig was geopend. Laat programma's altijd volledig laden. Neem als vuistregel dat u na het (per ongeluk) starten van een programma 10 tot 20 seconden wacht voordat u hetzelfde programma weer sluit.
Een directe oplossing voor geheugenlekken is het opnieuw opstarten van de computer. Als u een blijvende oplossing wenst, moet u het programma isoleren dat het geheugenlek veroorzaakt. Voer hiervoor de volgende stappen uit:
  1. Start met een nieuwe sessie van Windows door de computer af te sluiten en vervolgens weer aan te zetten.
  2. In Windows XP, drukt u op Ctrl + Alt + Delete.
    In Windows 98 en Me klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram Deze computer op het bureaublad en selecteert u Eigenschappen.
  3. In Windows XP is dit de beschikbare hoeveelheid fysiek geheugen.
    Afbeelding : De hoeveelheid fysiek geheugen in Windows XP weergeven
    De hoeveelheid fysiek geheugen in Windows XP weergeven
    Klik in Windows 98 en Me op het tabblad Prestaties. Kijk naar het percentage dat wordt vermeld bij Systeembronnen.
  4. Open een van de programma's waardoor de computer mogelijk wordt vertraagd.
  5. Bekijk het percentage bij Systeembronnen of de hoeveelheid fysiek geheugen opnieuw en noteer de waarde.
  6. Sluit en open het desbetreffende programma een aantal malen achter elkaar en vergelijk het percentage telkens met de vorige waarde. Wacht telkens ongeveer tien seconden voordat u het programma opnieuw opent.
  7. Als het percentage bij Systeembronnen of het beschikbare fysieke geheugen voortdurend afneemt, is er sprake van een geheugenlek. Neem contact op met de leverancier van het programma en vraag naar patches of andere oplossingen.
  8. Als het percentage bij Systeembronnen of het beschikbare fysieke geheugen steeds terugkeert met dezelfde waarde, wordt het geheugenlek waarschijnlijk niet veroorzaakt door het 'verdachte' programma.
Ruimte vrijmaken op de vaste schijf
Windows gebruikt deze ruimte voor verschillende bewerkingen, zoals voor het aanmaken van een cache en virtueel geheugen. Als minder dan vijf procent van de totale schijfruimte vrij is, functioneert de computer mogelijk niet goed meer.
Als u wilt weten hoeveel ruimte op de vaste schijf beschikbaar is, dubbelklikt u op Deze computer op het bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op de vaste schijf (C: in de meeste gevallen) en kies Eigenschappen.
Voer de volgende stappen uit om ongewenste programma's te verwijderen en de vrije schijfruimte te vergroten:
Voorbeeld
  1. Klik op Start, selecteer Instellingen en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Open Programma's toevoegen of verwijderen.
  3. Klik op het tabblad Installeren of verwijderen. Selecteer programma's die u niet meer langer gebruikt.
  4. Selecteer de naam van het programma en klik op de knop Toevoegen/verwijderen of Wijzigen/verwijderen en klik vervolgens op OK.
    Afbeelding : Programma's verwijderen
    Programma's verwijderen
  5. Na afloop wordt u mogelijk gevraagd Windows opnieuw te starten. Wacht totdat de ongewenste programma's volledig verwijderd zijn en start daarna Windows opnieuw op.
De instellingen voor systeemherstel in Windows XP herstellen
Systeemherstel is een functie van Windows waarmee systeemsoftware en -instellingen naar een bepaalde datum kunnen worden teruggezet. Systeemherstel doet dit door de wijzigingen in systeembestanden op te slaan in een herstelpunt. Deze herstelpunten nemen vaste schijfruimte in beslag. Wanneer deze functie niet wordt aangepast, kan systeemherstel twaalf procent van de vaste schijf in beslag nemen voor de herstelpunten, ongeacht de totale grootte van de vaste schijf. Om ruimte op de vaste schijf te besparen, volgt de onderstaande stappen. Op deze manier verkleint het aantal herstelpunten dat door Systeemherstel wordt gemaakt:
Voorbeeld
  1. Klik op Start en klik met de rechtermuisknop op Deze computer.
  2. Kies Eigenschappen.
  3. Klik op het tabblad Systeemherstel.
  4. Selecteer (C:) en klik op de knop Instellingen.
  5. Zet de schuifknop Te gebruiken hoeveelheid schijfruimte op een lagere instelling. Een lagere instelling bespaart schijfruimte, maar beperkt het aantal herstelpunten waar u uit kunt kiezen als u later een systeemherstel wilt uitvoeren. Op een vaste schijf van 120 GB bespaart een instelling van 1% meer dan 11 GB toekomstige schijfruimte, terwijl er genoeg ruimte voor diverse herstelpunten overblijft.
  6. Klik op OK om de instellingen op te slaan.
    Afbeelding : Schijfruimte gebruik
    Schijfruimte gebruik
Software bijwerken
Softwareconflicten kunnen het systeem trager maken. HP, Microsoft en andere softwarefabrikanten brengen updates uit om deze problemen te verhelpen. Zorg ervoor dat u de HP softwaredownloadsite en het hulpprogramma Windows Update regelmatig raadpleegt. Raadpleeg voor informatie het HP ondersteuningsdocument Software en drivers verkrijgen.